На авиобазата на Гранична полиция“ на столичното летище днес официално

...
На авиобазата на Гранична полиция“ на столичното летище днес официално
Коментари Харесай

Представиха първия медицински хеликоптер

На авиобазата на „ Гранична полиция “ на столичното летище през днешния ден публично бе показан първият медицински хеликоптер. На церемонията участваха министър председателят акад. Николай Денков, министърът на опазването на здравето Христо Хинков, кметът на София Васил Терзиев, министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков, националният представител от “Продължаваме смяната – Демократична България ” Кирил Петков, регионалният шеф на град София Вяра Тодева, Димчо Добрев – изпълнителен шеф на “България Хели Мед Сървиз ”, посланикът на Италия у нас Джузепина Дзара, представители на Европейската комисия и други публични лица

Днес е един от тези дни, в които се усещам горделив и задоволен от добре свършената работа по пътя на най-важната задача – здравето на българските жители. Това съобщи министърът на опазването на здравето Христо Хинков.

Смело мога да заявя, че за миналите осем месеца с екипа ми постигнахме доста в тази посока, като една от най-важните стъпки беше да осигурим процеса по обезпечаване на равнопоставен достъп до незабавна здравна помощ на територията на цялата страна, съобщи министърът.

Той изрази убеждението си, че опциите, които ще даде характерния въздушен превоз, ще изведат системата за незабавната помощ на ново качествено равнище. Затова ще допринесат модерните технологии и професионално квалифицираните водачи, медицински екипи и оператори, сподели Хинков. Те ще координират и реализират превозването на пациенти, съоръжение, кръв, органи и медикаменти, добави той.

Специално подготвените екипи ще дават модерни и квалифицирани грижи и лекуване на потърпевши в животозастрашаващи положения. Всичко това ще понижи доста броя на починалите при пътни произшествия, при трудови злополуки и характерни болести, които изискват оказването на незабавна помощ в границите на така наречен “златен час ”, съобщи здравният министър. Той благодари на екипа на Министерството на здравеопазването, които реализират този огромен план, както и на всички медицински експерти, които ще поемат грижите за пациентите. Министърът благодари и на екипа на Министерството на превоза и известията за ползотворната взаимна работа, както и на цялото държавно управление.

Хеликоптерът е първият от общо шест машини. По график в края на юни тази година би трябвало да дойде вторият хеликоптер, очакван за оперативната база в Долна Митрополия, а през декември се чака третата машина, която ще бъде разполагаем в оперативната база в Сливен. Останалите въздушни коли за спешна помощ ще идват поетапно до 2026 година

Първите шестима български водачи, приключили образование в Италия, към този момент получиха и своите бревети – свидетелства за летателна дееспособност. Те им бяха връчени персонално от министър-председателя Николай Денков на гала през декември м.г.

В системата за незабавна помощ по въздух се чакат да работят общо 36 водачи и 14 инженери. На борда на машината ще има и медицински лица, които към този момент минават съответните образования. В края на февруари се чака хеликоптерът към този момент да може да взе участие в действителни избавителни задачи.

Това е единствено началото на незабавната помощ по въздуха. Надявам се, че то ще бъде сполучливо и след една или след две години за нас това ще бъде стандарт, по този начин както в другите европейски страни, само че по-добре късно, в сравнение с в никакъв случай. Това съобщи министър-председателят Николай Денков при представянето на първия хеликоптер за незабавна здравна помощ по въздух.

Денков прикани Министерството на здравеопазването и другите министерства да поемат щафетата, тъй като самото приложение на незабавната помощ по въздуха изисква доста комплицирана съгласуваност на институциите. Премиерът увери, че той и вицепремиерът Мария Габриел ще създадат всичко належащо, с цел да бъде незабавната помощ по въздух на равнище и жителите да бъдат спокойни. 
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР