На 93-годишна възраст почина колоритната певица Ахинора Куманова, по-известна като

...
На 93-годишна възраст почина колоритната певица Ахинора Куманова, по-известна като
Коментари Харесай

Почина певицата Нора Нова - първата българка, участвала в Евровизия

На 93-годишна възраст умря колоритната певица Ахинора Куманова, по-известна като Нора Нова, заяви " Марица ", като се базира на нейни другари в обществените мрежи.

Под името Нора Нова тя става първата българка, взела участие в музикалния конкурс на „ Евровизия “ и влезнала в западноевропейски ранглисти.

Ахинора е родена на 8 май 1928 година в фамилията на татко посланик и майка оперна певица. Част от детството си прекарва в Берлин, където татко ѝ е дипломат по времето на цар Борис III. В ранна детска възраст, майка ѝ умира. По време на войната с татко си и сестра си се завръщат в България. С настъпването на комунизма чичо ѝ е погубен от Народния съд, а татко ѝ лежи два пъти в лагера Белене.

Впоследствие самата Ахинора е възприемана като „ противников детайл “ заради присъединяване си в оркестъра „ Джаз на оптимистите “. В този интервал тя се среща с музиканти като Леа Иванова и Сашо Сладура. Става известна с песента си „ ЦУМ, ЦУМ, ЦУМ “, която с изключение на в България е също записана на плоча в Румъния от звукозаписната компания „ Electrecord “. По време на Унгарските събития лежи в пандиза, а след това е принудително разведена от първия си брачен партньор Паскал.

Успява да напусне България през 1960 година след мним брак по предложение на немец от Германска демократична република, който я харесва на концерт и ѝ предлага да напусне страната. Впоследствие и двамата бягат от Източна в Западна Германия, където известно време са в бежански лагер.

Поради положителния немски, а и сензацията, която съставлява историята на избягалото семейство източногерманец и известна българска певица, тя е видяна от звукозаписните компании — през 1960 година подписва контракт със „ Електрола “, с която има издадени 3 грамофонни плочи, а след това още 7 грамофонни плочи, издадени от „ Ариола “ (днес част от Sony Music). Продуцент е известният Нилс Нобах, който по това време продуцира и реализатори като Марлене Дитрих, Далида, Нана Мускури, Жилбер Беко. Той дава концепцията за артистичния псевдоним „ Нора Нова “ (от ахиНОРА кумаНОВА).

През 1964 година Нора Нова е определена да съставлява Федерална Република Германия на песенния конкурс на Евровизия с песента „ Man gewohnt sich so schnell an das Schone “ („ Колко бързо привикваме с хубавите неща “). По време на нейното осъществяване на състезанието стачкуващ скача на сцената с афиш срещу испанския деспот Франко – „ Boycott Franco & Salazar “. На това събитие певицата отдава и класирането си на 13-о място от 16 страни, което дели с песните на Швейцария, Португалия и Югославия. Оригиналният запис на Евровизия през 1964 година е загубен след пожар в студията на Датската телевизия, само че аудио запис оцелява и през днешния ден може да бъде чут онлайн. Песента и до през днешния ден е с най-дългото име на състезанието Евровизия.

След Евровизия Нора Нова взе участие в телевизионни излъчвания на италианската Rai Radio Televisione Italiana, където извършва песента си „ Tombola-Lola “. Записва песента си от Евровизия и на френски език. През 1982 година взе участие като актриса в сериала „ Schwarz Rot Gold “.

След третия си бракоразвод се реалокира в Мюнхен, където развива сполучлив фешън бизнес. В апогея на бизнеса си държи 6 бутика, като част от тях са в хотели като „ Хилтън “ и „ Шератон “. Впоследствие отваря бистро „ Casa-Nova “, а в годините преди завръщането си в България се занимава с антики и мебели.

През идващите години Ахинора Куманова се завръща в България, където взе участие интензивно във образуването и организацията на Съюз на демократичните сили. Занимава се с меценатство, като също по този начин се появява в телевизионни изявленията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР