На 92-годишна възраст почина силистренският художник Георги Куртев, съобщиха от

...
На 92-годишна възраст почина силистренският художник Георги Куртев, съобщиха от
Коментари Харесай

Почина известен роден художник

На 92-годишна възраст умря силистренският художник Георги Куртев, оповестиха от Художествената изложба в Силистра във Facebook.

Творецът е роден в Силистра на 10 март 1932 година. Завършва гимназия в родния си град, а през 1953 година е признат в Националната академия „ Николай Павлович ”, компетентност „ Керамика ”. След завършването си през 1958 година, работи като преподавател в разнообразни учебни заведения на града. През 1965 година става член на Съюза на българските художници и е един основателите на Дружеството на художниците в Силистра. Куртев е и първият му ръководител.

„ Щастие за нашата културна общност е, че той рисуваше Добруджа в разнообразни времена на своето творчество. Остави огромен цикъл от картини които моделират цялостния мироглед на художника за нашия край със въздържан нюанс, фактурна експресивност и спестовни средства, извънредно фино възприятие за багри, изискани и отмерени, с които реализира високо прочувствено звучене на творбите. В картините си основава чувство за одушевеност, за лиричност и за лирика “, се споделя в обявата на Художествената изложба.

Георги Куртев взе участие в редица групови изложения в Силистра и страната. Той е създател на редица декоративни пана от керамика, шамот и пенобетон за интериора на доста здания в района.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР