На 92-годишна възраст почина българският писател и общественик академик Антон

...
На 92-годишна възраст почина българският писател и общественик академик Антон
Коментари Харесай

Почина писателят Антон Дончев

На 92-годишна възраст умря българският публицист и държавник учен Антон Дончев, заяви bTV.

Авторът на едноименния разказ „ Време разделно “ е прекарал последните си дни в реанимацията на ВМА. От лечебното заведение обявиха, че той е умрял след сърдечно боледуване.

Смирено и в стеснен другарски кръг отпразнува рождения си ден писателят акад. Антон Дончев преди месец.

“Дай боже от ден на ден хора да наподобяват по този начин добре на 92 година като Антон ”, сподели тогава брачната половинка му актрисата Райна Василева и показа, че писателят се чувствал най-добре измежду природата.
От 2003 година писателят бе учен на Българска академия на науките.

Роден е на 14 септември 1930 година в Бургас. Завършва гимназия в Търново през 1948 година и право в Софийския университет през 1953 година Отказва се от влиятелния пост на великотърновски арбитър и се заема с писане.

Първият му независим разказ „ Сказание за времето на Самуила, за Самуил и брата му Арон, за синовете им Радомир и Владислав, за селяка Житан и старейшината Горазд Мъдрия, и за доста други хора, живели преди нас “, е оповестен през 1961 година Неговата втора книга „ Време разделно “, разглеждаща насилствената ислямизация и турцизация, довели до ислямизиране на обилни маси българско християнско население в Родопите през XVІІ в., е написана през 1964 година единствено за 41 дни (по свидетелства на самия автор), с този разказ писателят става прочут. Романът е превеждан и издаван в чужбина. Получава номинация в Съединени американски щати от фондацията „ Джейн и Ървинг Стоун “ за най-хубав исторически разказ. Романът е екранизиран (филмът „ Време разделно “ е в две елементи с подзаглавия „ Заплахата “ и „ Насилието “) през 1987 година от режисьора Людмил Стайков. През месец юни 2015 година „ Време разделно “ е определен за най-любим филм на българските фенове в „ Лачените обувки на българското кино “, огромно допитване до аудиторията на Българската национална телевизия.

През 2020 година Антон Дончев описа, че му е мъчително за това, което се случва в България.

„ Ние приказваме зле, студено, без сърце, а това не е нашият език. Това, което се случи сега в България – българи да се изправят против българи, да стане в действителност едно време разделно… Не може да имаш българско сърце и да не ти е мъчително за това, което се случва “, сподели тогава писателят.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР