На 92-годишна възраст ни напусна големият български писател академик Антон

...
На 92-годишна възраст ни напусна големият български писател академик Антон
Коментари Харесай

Отиде си Антон Дончев: Когато отчаяние залее сърцето ти, вдигни поглед към небето. Там винаги летят птици. И помни, че една от тях носи благата вест

На 92-годишна възраст ни напусна огромният български публицист учен Антон Дончев.

Авторът на романа „ Време разделно “ е умрял в реанимацията на ВМА, където е прекарал последните дни от живота си. От лечебното заведение са разкрили, че гибелта на създателя е сърдечно боледуване.  

Антон Дончев е роден на 14 септември 1930 година в Бургас. Завършва гимназия в Търново през 1948 година и право в Софийския университет през 1953 година Отказва се от влиятелния пост на великотърновски арбитър и се отдава на огромната си пристрастеност - писането. 

През 1961 година е оповестен първият му независим разказ „ Сказание за времето на Самуила, за Самуил и брата му Арон... “.  Голямата си популярност обаче писателят дължи на втората си книга „ Време разделно “, която се трансформира в една перлите в съкровищницата на българската литература. Романът е написан през 1964 година единствено за 45 дни (по свидетелства на самия автор).



Разтърсващата история за безмилостния еничар Караибрахим и неговия брат Манол бива високо оценена от фондацията „ Джейн и Ървинг Стоун “ и романът получава номинация в Съединени американски щати от за най-хубав исторически разказ. Екранизиран е през 1987 година от режисьора Людмил Стайков. През месец юни 2015 година „ Време разделно “ е определен за най-любим филм на българските фенове в „ Лачените обувки на българското кино “, огромно допитване до аудиторията на Българската национална телевизия.

За създателя на " Време разделно " е казано толкоз доста, само че то все не стига, с цел да обхване необятната му галактическа душа. Защото всяка негова дума е просветление, всяка негова мисъл - мъдрост и обръщение. В памет на именития създател споделяме няколко негови незабравими цитата от знаковия му разказ и от изявленията, които той е давал през годините:

" Време е към този момент хората освен да работят, а да се оглеждат какво са създали. Време е хората да не повтарят по 100 пъти едни и същи неточности и като гледат що стaва в близост им, да се извиняват и срамят, че са хора, а да видят делата на други хора, живели преди тях, и да се гордеят, че са индивиди! " ( " Време разделно " )

" Когато обезсърчение залее сърцето ти, вдигни взор към небето. Там постоянно летят птици. И помни, че една от тях носи богатствата новина. " ( " Време разделно " )



" Няма човек, който да обгърне Родопа с един взор. Няма връх, на който да се изкачиш, та да я познаеш с един взор. Трябва да я извървиш и да я изстрадаш, та след това да я събереш в сърцето си и да я погледнеш - но би трябвало да имаш сърце на орел. Не можеш да видиш Родопа с очите си, би трябвало да я видиш със сърцето си. Със затворени очи..., в себе си. " ( " Време разделно " )

" Няма човек, който да обгърне Родопа с един взор. Няма връх, на който да се изкачиш, та да я познаеш с един взор. Трябва да я извървиш и да я изстрадаш, та след това да я събереш в сърцето си и да я погледнеш - но би трябвало да имаш сърце на орел. Не можеш да видиш Родопа с очите си, би трябвало да я видиш със сърцето си. Със затворени очи..., в себе си. "

" Всеки от нас пази врата, през която може да влезе злото! "

" С кълване на зърна няма да полетим. " (интервю за в. " Монитор " )

" Да научим децата да чуват музиката на личния си език. "

" Развитието на личността се мери с повърхността на душата. "

" Ние приказваме зле, студено, без сърце, а това не е нашият език. " (интервю за bTV)

" Трагедия е това, че ние не се приспособяваме към времето, в което живеем. Не отговаряме на неговите претенции, лутаме се, въртим се. "

" Писането на исторически разказ е предсказване обратно. "

" Всеки човек е огледало на това, което става към него, а към нас нещата, които стават, карат огледалото да отразява и сенки. Ние не осъзнаваме какво се случва сега. "

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР