На 92 години в Шотландия рано тази сутрин почина големият

...
На 92 години в Шотландия рано тази сутрин почина големият
Коментари Харесай

Почина големият български дипломат Иван Станчов

На 92 години в Шотландия рано тази заран умря огромният български посланик Иван Станчов. Това заяви за БГНЕС българският дипломат в Лондон Марин Райков.

„ Иван Станчов беше огромен родолюбец. Той произлиза от огромна фамилия, оставила трайна диря в политическата история на България преди преврата от 9 септември 1944 година Иван Станчов като човек, който се завърна към корените си, направи доста и като външен министър, и като дипломат в Лондон. Той остави един доста топъл спомен измежду българската общественост, която има отношение към Родината си. Това е една доста, доста огромна загуба “, съобщи дипломат Райков.



В едно от последните си изявленията Иван Станчов изрази възмущенията си във връзка протичащото се във Варна.

"Дълги години аз съм бил на открито тъкмо поради тази система, която не утвърждавам. За мен всичко е завещание от комунизма и нацизма. Ние българите рядко реагираме, не знам за какво сме доста пасивни...Винаги споделям, че съм оптимист, в случай че съм тук, в тази райска градина, това е тъй като съм оптимист. Докато има една шепа хора, които добре се схващат и управляват всичко, не виждам по какъв начин може да се промени ситуацията във Варна ", сподели тогава огромният български посланик.



Иван Станчов е роден е на 1 април 1929 година в София. Той е наследник на Иван Станчов и Керълайн Марион Мичел и внук на дипломата и политика Димитър Станчов. През 1946 година фамилията му емигрира в Съединените американски щати. От 1971 година живее във Англия. От 1991 до 1994 година е дипломат на България в Лондон. През 1994 – 1995 е министър на външните работи в служебното държавно управление на Ренета Инджова. Съветник по външно-политическите въпроси на двама президенти на Република България. Иван Станчов е женен за шотландката Александра. Семейството има 4 деца.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР