На 9-ти март в тържествената зала на гимназия Лаза Костич“

...
На 9-ти март в тържествената зала на гимназия Лаза Костич“
Коментари Харесай

Момичетата от хор „Евмолпея“ с концерт в Нови Сад


На 9-ти март в тържествената зала на гимназия „ Лаза Костич “ в Нови Сад се организира „ XXI Българиада във Войводина 2024″. Тя бе отдадена на две значими дати –190 година от рождението и 145 година от гибелта на огромния български създател – бунтовник Любен Каравелов.

Детско-девическа хорова групировка „ Евмолпея “ при ЦПЛР – ОДК – Пловдив с худ. началник и диригент доктор Алиа Хансе, учител в Пловдивската музикална академия, клавирен акомпанимент Йорданка Иванова и арт-мениджър Ганка Янкова се завърна от тържественото честване в Нови Сад, отдадено на празника на етническите българи в Сърбия.

По заслужен метод този мотив бе маркиран в центъра на региона Войводина, във втория по огромни град в Сърбия след столицата Белград (тогава градът се намира в Австро-Унгария), в който през месец юли 1986 година е задържан Любен Каравелов. Тук той основава „ Български комитет “, който си слага за задача да провежда българските емигранти в Сърбия, предвид на идната освободителна битка и в продължение на 203 дни лежи в пандиза на Петроварадинската цитадела (построена през XVI век от Мария Терезия).



В актовата зала измежду многочислената аудитория и посетители участваха Красен Юруков – посланик от българското посолство в Белград, ръководителят на Координационния комитет за езиците на Войводина – Ирина Папута, управителният съвет на сдружението от Панчево „ Шопско оро “, Дружеството за българо-сръбско другарство и създател на телевизионното предаване по РТВ Нови Сад „ Приятелска дума “. За тържественото отбелязване на годишнините слово произнесе на български и сръбски ръководителят на „ Дружеството за български език, литература и просвета “ – Жарко Евтимов. Беше показано делото на Любен Каравелов и най-важното, че той е народен воин, поборник с значима роля в Освобождението на България от османска власт.

Председателят на сдружението от години инициира и безрезервно работи за идеята „ България е в сърцето на всеки българин, където и да живее той “. Не инцидентно, с изключителното му подпомагане и огнена родолюбска плам, към този момент 21-ви път етнически българи, живеещи в разнообразни краища на Сърбия се събират да се опознаят, да послушат българска тирада и българска музика и да се порадват на български танци.

Организирани за първи път през 2001 година Българиадите са се провеждали в с. Бело тресавище, Иваново, в гр. Панчево и Нови Сад. В тях вземат участие българско културно сдружение „ Трендафер “, културно – просветно сдружение на българите  павликяни „ Иваново – 1868″, сдружението на банатските българи „ Иваново – Банат “, разнообразни обединения от учебните заведения с проучване на български език от селата Омолица, Старчево, Бело тресавище, Иваново, градовете Панчево, Босилеград, Цариброд, Нови Сад и други и несъмнено хор „ Евмолпия “.



„ Дългогодишното другарство сред сръбските българи и пловдивския детско-младежки състав е потвърдено с постоянното присъединяване на евмолпеите в трогателните срещи сред българите. И този път девойките от хор „ Евмолпея “ съумяха да завладеят публиката със своите осъществявания, да оберат букет от нестихващи аплодисменти и доста, доста обич от зажаднелите за неподправено българско, домакини. Затрогваща бе реакцията на многочислената аудитория на осъществяването на песента „ Хубава си моя горо “ по стихове на Любен Каравелов. В програмата участваха с репертоар от български национални песни, декламация на български и български национални хора и ръченици разнообразни представители – възпитаници от ОУ „ Моша Пияде “, Иваново и Дружеството на банатските българи „ Иваново-Банат “, отбор за национални хора и ръченици към Дом на културата Босилеград, Фолклорен отбор към центъра на културата в Цариброд и детско-девически хор „ Евмолпея„, описаха след завръщането си евмолпеите.

Кулминацията на тържественото честване бе присъединяване на хор „ Евмолпея “, който изпълни популярни български песни. За своите осъществявания и безрезервност хорът получи благодарствена грамота от уредниците и откровената признателност от дипломатът Красен Юруков, който изнесе и затрогващо слово за поддържането на българския дух. Той поздрави сърдечно пловдивските девойки и им благодари от името на цялото посолство за това, че одобряват званието „ посланици на благосклонност “ доста сърцато и демонстрират българското изкуство на толкоз високо професионално равнище.

Тържественият театър на Българиадата беше отразен от РТВ Нови Сад и РТВ Панчево, предаването „ Български рози “, което се излъчва на български език, а вестник „ Ново Братство “, издание на Националния съвет на българите в Сърбия, интервюира диригента на хор „ Евмолпея “. Хорът получи покана за независим концерт в Сърбия през месец октомври за „ Деня на националните будители “, отправяйки се на път за 33-то си турне в Хърватия и Словения.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР