На 9 октомври 2020 г. се проведе видеоконферентно заседание на

...
На 9 октомври 2020 г. се проведе видеоконферентно заседание на
Коментари Харесай

Положителна оценка за изпълнението на Програмата за извеждане от експлоатация на 1-4 блок на АЕЦ „Козлодуй“ /снимки/

На 9 октомври 2020 година се организира видеоконферентно съвещание на Мониторинговия комитет по осъществяване на Програма „ Козлодуй “ за извеждане от употреба на 1-4 блок на атомната централа.
В сходство с регламента на Европейския съюз за даване на безплатна финансова помощ на България в процеса на извеждане на нуклеарни мощности* и процедурите**, използвани към него, осъществяването на дейностите, които се финансират от МФ „ Козлодуй “, са обект на постоянен мониторинг. Според настоящите правила, напредъкът по Програмата за извеждане се ревизира всяко полугодие в няколко поредни стъпки. Директива за птиците РАО изготвя Мониторингов доклад, представящ осъществяването на плануваните действия за съответния интервал, който се удостоверява от Европейската банка за възобновяване и развиване и показва в Групово дело „ Енергетика “ на Европейската комисия (ЕК). Следва посещаване на място на площадка „ Козлодуй “ от представители на Европейска комисия за директно следене на място на осъществяването на дейностите, посочени в документа. Процедурата приключва с финално съвещание на Комитета, на което се обобщават резултатите от мониторинга и надлежно се приема Мониторинговия доклад.
Заседанието на Мониторинговия комитет за първото полугодие на 2020 година беше предшествано от посещаване в интервала 1-2 октомври 2020 година от представители на Европейска комисия в оборудванията на Директива за птиците РАО на площадка „ Козлодуй “. Жан-Филип Гизе – началник на бранш „ Извеждане от употреба “ и Карлос Алварез Агилера – началник по Програмата от Групово дело „ Енергетика “ се срещнаха на място с настоящия статус на плана за създаване на стадий I на Националното вместилище за ниско- и средноактивни РАО (НХ РАО) и ограниченията по отношение на използването и поддържането на най-високи стандарти и просвета за сигурност за целия интервал на осъществяване на плана. Те посетиха и Контролираната на зона на блокове 1-4, които са в развой на извеждане от употреба, и отделиха особено внимание на двете нови уреди: Цех за понижаване на размерите и дезактивация (ЦНРД) на материали от извеждането и Съоръжение за плазмено изгаряне (СПИ).
Заседанието, извършено на 9 октомври 2020 година, беше съпредседателствано от Масимо Гариба – зам. общоприет шеф на Групово дело „ Енергетика “ на Европейска комисия с ресори „ Ядрена енергетика, сигурност и ITER”, „ Мерки за сигурност на ЕВРАТОМ “, и от зам.-министъра на енергетиката Жечо Станков, в качеството му на Програмен координатор по Програмата за извеждане от употреба на блокове 1 4 на АЕЦ „ Козлодуй “. В срещата взеха присъединяване Балтазар Линдауер и Валентин Шайдер – надлежно шеф на департамент „ Ядрена сигурност “ и зам. шеф – началник на МФ „ Козлодуй “ в Европейска банка за възстановяване и развитие, както и специалисти от Министерство на енергетиката и Директива за птиците РАО.
По време на съвещанието бе дискутиран рискът, обвързван с пандемията COVID-19 и продължаването на използване на ефикасни ограничения за минимизиране на възможни закъснения в осъществяването на Програмата. Участниците в срещата подчертаха обстоятелството, че в осъществяване на Заповед №Е РД-16-138/16.03.2020 година на Министъра на енергетиката, Директива за птиците РАО е въвело ефикасни ограничения за попречване разпространяването на Коронавирус 19 измежду чиновниците за опазване непрекъсваемостта на дейностите. По време на съвещанието бяха регистрирани още главните реализирани цели за интервала, а точно: сполучливото довеждане докрай през м. май 2020 година на втората от четирите експлоатационни акции на СПИ; напредъкът в подготвителните работи за осъществяване на плана за дезактивация на първи силует на блокове 1-4 на АЕЦ „ Козлодуй “, където ще се приложи опитът и наличното съоръжение от сполучливо осъществената дезактивация на първи силует на два блока на АЕЦ V1 по Програмата за извеждане от употреба в Словакия; установяването на усъвършенствана организация на работа от всички страни, участващи в строителния развой за построяването на Етап I на НХ РАО, при съблюдаване на най високите интернационалните стандарти и просвета за сигурност.
Участниците в Мониторинговия комитет от страна на Европейска комисия и Европейска банка за възстановяване и развитие установяваха обективността на доклада, показан от Директива за птиците РАО, и показаха задоволство от постигнатите резултати при реализацията на Програма „ Козлодуй “.
.............................
* Регламент (ЕВРАТОМ) №1368/2013
**Решение за осъществяване на Комисията C (2019) 3073 от 26.04.2019 г.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР