На 9 април 2024 г. в Козлодуй се състоя Мониторингов

...
На 9 април 2024 г. в Козлодуй се състоя Мониторингов
Коментари Харесай

Отчетен е напредъкът на дейностите за извеждане от експлоатация на блокове 1-4 на „АЕЦ Козлодуй“ /снимки/

На 9 април 2024 година в Козлодуй се състоя Мониторингов комитет* по осъществяване на Програма „ Козлодуй “ за извеждане от употреба на 1-4 блок на АЕЦ „ Козлодуй “. Програмата се осъществя от Държавно дружество  „ Радиоактивни боклуци “.
Форумът беше съпредседателстван от Ян Панек, Директор на Групово дело „ Енергетика “ на Европейската комисия с ресори „ Ядрена енергетика, сигурност и ITER ”,  и от зам.-министъра на енергетиката Николай Николов, в качеството му на Програмен координатор от страна на Р България по Програмата за извеждане от употреба на блокове 1-4 на атомната централа. 
По време на съвещанието на Комитета беше показан доклад за дейностите, свързани с извеждането от употреба на 440-мегаватовите блокове през втората половина на 2023 година Мониторинговият комитет одобри показания отчет, като в границите на срещата партньорски бяха разисквани както настоящи и идни планове, по този начин и провокациите, касаещи бъдещите действия до края на Програмата.
За справедлива оценка на показания от българската страна отчет способства и извършеният ден по-рано просторен обход на уреди и осъществената при започване на м. март Мониторингова задача на площадки „ Козлодуй “ и „ Радиана “. Участниците в Комитета персонално се срещнаха с напредъка на дейностите в пространства в Контролираната зона на 1-4 блок, площадката на Националното вместилище, новоизградения завод за произвеждане на стомано-бетонни контейнери за пакетиране на РАО. В рамките на визитата си членовете на Мониторинговия комитет посетиха и Контролираната зона на Специализирано отделение „ РАО – Козлодуй “.

В сходство с Регламента на Европейския съюз за даване на безплатна финансова помощ на България в процеса на извеждане на нуклеарни мощности и процедурите, използвани към него, осъществяването на дейностите, които се финансират от МФ „ Козлодуй “, са обект на постоянен мониторинг. Според настоящите правила, напредъкът по Програмата за извеждане се ревизира всяко полугодие в няколко поредни стъпки. Директива за птиците РАО изготвя Мониторингов доклад, представящ осъществяването на плануваните действия за съответния интервал, който се удостоверява от Европейската банка за възобновяване и развиване и показва в Групово дело „ Енергетика “ на Европейската комисия. Следва посещаване  на площадка „ Козлодуй “ от представители на Европейска комисия за директно следене на място на осъществяването на дейностите, посочени в документа. Процедурата приключва с финално съвещание на Комитета, на което се обобщават резултатите от мониторинга и надлежно се приема Мониторинговият доклад.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР