На 89-годишна възраст почина пловдивският скулптор Тодор Азманов. Той е

...
На 89-годишна възраст почина пловдивският скулптор Тодор Азманов. Той е
Коментари Харесай

IN MEMORIAM: Почина пловдивският скулптор Тодор Азманов

На 89-годишна възраст умря пловдивският ваятел Тодор Азманов. Той е роден през 1929 година в историческия град Копривщица, само че живее и работи в град Пловдив. Член е на пловдивската група на Съюза на българските художници.

Произведенията на Азманов са най-вече портретни статуи в реален и нереален жанр. Работите му се излагат в художествени галерии и музеи в Пловдив: Етнографски музей и Музея на Националното Освободително Движение, в Националната Галерия в Алжир, и са част от частни сбирки в Белгия, Холандия, Израел, Гърция, Швейцария и Германия.

Азманов е създател на Училище за статуя в гр.Алжир (1975 г.) - столицата на Алжир, по покана на Алжирския Министър на културата. С тази самодейност той се трансформира в един от пионерите на портретната статуя в ислямския свят. Той е и почетен член на Съюза на Алжирските художници. Някои от неговите произведения са благосъстоятелност на предходния президент на Алжир – Хуари Боумедиен, както и на Историческия музей към Военноморската Академия в Алжир.

Тодор Азманов е създател на редица портрети във “Възрожденската Стена ” в гр.Смолян, ситуиран в сърцето на Родопи планина.

Той е правил поредност от независими и групови изложения на национално и интернационално равнище: Алжир (1975) и Унгария (1968).

Погребението на известния ваятел ще е в събота от 12 ч. на Рогошките гробища.

Екипът на „ Марица “ изрича своите съболезнования към околните на създателя.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР