На 82-годишна възраст почина видният несебърлия Стайко Гургов, съобщава Флагман.

...
На 82-годишна възраст почина видният несебърлия Стайко Гургов, съобщава Флагман.
Коментари Харесай

Почина известен общественик от Несебър

На 82-годишна възраст умря видният несебърлия Стайко Гургов, оповестява " Флагман ". Той е роден през 1939 година в с.Горни Пасарел, Софийска област. През 1954 година родителите му от селото са изселени защото е било залято от завиряването на язовир „ Искър”.

Пренасят се във Войводиново, Пловдивска област,а откакто приключва гимназия, Гургов се дипломира във Висшия селскостопански институт „ Васил Коларов “ – Пловдив. През 1965 година го разпределят в Несебър, където стартира да работи като агроном в ТКЗС-Несебър.

Професионалната му биография продължава като основен икономист, участъков агроном, началник на сложна бригада, а след това става и ръководител на Аграрно-промишления комплекс – Несебър.

От основаването на Земеделско-производителната кооперация-Несебър през 1994 година Гургов е определен за ръководител и работи в кооперацията до гибелта си. Той управляваше кооперацията, основана в седалището на Тънково, а към част от кооперативните ниви бяха приобщени от Равда, Кошарица и Свети Влас.

" Запознах се с Гургов в края на 80-те години, сприятелихме се, и от 1994 бях „ аташиран” към Общото заседание на ЗПК-Несебър, безусловно казано, до кончината на ръководителя, за което научих задочно. За олицетворението на Гургов може да се дефинира с една дума, той беше Фермер.В работата му започваше от заран до мрак. В кооперацията имаше 9 200 дка, отглеждаше се пшеница, ечемик, слънчоглед, царевица, кориандър, люцерна, лозя. Отчиташе се изрядно и рентата за член – кооператорите. Бе реализирана непоклатимост на кооперацията - с европейски пари, с отговорност, организация и дисциплинираност. Поговорката на Стайко бе: „ Никой не е по-голям от хляба”, а пословичната му жизнеспособност и оптимизъм постоянно е била окуражаваща.Напусна ни, само че духът на Фермера ще остане измежду браздите на нивята ", сподели несебърският публицист Максим Момчилов.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР