На 81 г. тази сутрин почина театралният и филмов режисьор,

...
На 81 г. тази сутрин почина театралният и филмов режисьор,
Коментари Харесай

Скръбна вест! Отиде си известен режисьор и драматург

На 81 година тази заран умря театралният и кино режисьор, драматург, теоретик на театъра и професор по театрална постановка и актьорско изкуство Любиша Георгиевски. Новината разгласиха македонските медии Плусинфо и Република, написа Блиц.

``
реклама

Той е роден в Битоля на 30 май 1937 година На македонската общност Георгиевски и е прочут и като претендент на ВМРО-ДПМНЕ за президент на страната през 1994 година.

Той бе дипломат в България през 2000-2004 и ръководител на Народното събрание на Република Македония през 2006-2008 година

Като сценичен режисьор Георгиевски е сложил над 160 постановки в Македония, Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина, България, Румъния, Полша.

Неговите представления се играят на повече от 10 езика и гостуват в цяла Европа, като измежду по-значимите гостувания са в Москва и Виена. Творецът има оповестени над 10 книги, а като кино режисьор – 4 кино лентата.

Георгиевски е притежател на повече от 20 награди от времето на някогашна Югославия, в това число премията на рецензията за пиесата " Изкушение " от Вацлав Хавел като най-хубаво зрелище на театралния сезон. Неговите пиеси " Черна " и " Жана Орлеанска " са играни с нескончаем триумф, а някои от тях към момента са в репертоара на театрите.

Новината за гибелта на Георгиевски в обществените мрежи разгласи артистът и някогашен шеф на Драматичния спектакъл Робърт Веляновски. 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР