В Германия 16-годишните ще могат да гласуват з изборите за

...
В Германия 16-годишните ще могат да гласуват з изборите за
Коментари Харесай

Юрист: Странно е да имаш право да определяш бъдещето на Европа, а да не можеш да си купиш бира

В Германия 16-годишните ще могат да гласоподават з изборите за Европарламент. Да стартираме с това, че зрелостта не може да се мери и това дали си на 16 или на 66 не значи дали си зрял или не. Има доста хора на 66 година, които се държат доста незряло. Но в случай че погледнем по-научно към казуса, потвърдено е, че човешкият организъм се развива до към 26 години неврологично, което потвърждава, че на 16-годишните хора им е прекомерно рано да вземат такива решения. В тази възраст ги вълнуват напълно други неща и те доста елементарно биха били манипулирани. Съответно, в случай че подобен човек гласоподава, той най-вероятно ще избере някоя новоизлюпила се партия, защото той няма политически корени и обичаи, не принадлежи идеологически на никое място. Той харесва въз основата на други неща, а не политически. 

Това разяснява пред Нова тв журналистът Александър Ботйов.

 

Избягвам да настоявам, че младите са неопитни и незрели. Смятам, че те би трябвало да имат дейна роля в построяването на обществото. За мен казусът тук като правист е, че ти дават на 16 година право да гласуваш, само че нямаш доста други права, които се изискват за хора на пълнолетна възраст. Отделно от това е значимо да се види по какъв начин ще се развива дейното и пасивното изпирателно право. Разбира се, нелогично е на 16 години да определяш бъдещето на европейския парламент или на личното си общество, само че в това време да не можеш да си купиш една бира, тъй като си малолетен, разяснява юристът Лидия Даскалова.

Естествено, че младите би трябвало да бъдат включвани. Но сред 16 и 18 години човек е друг, въпреки разликата да е дребна. 18-годишните към този момент усещат по-голяма отговорност. На тази възраст можеш да учиш, можеш да работиш. А 16-годишните живеят в доста по-капсулирана среда. Те живеят в пирамидално устроена система, коментира историкът Радослав Илиев.

 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР