На 8 декември руският президент Владимир Путин обяви кандидатурата си

...
На 8 декември руският президент Владимир Путин обяви кандидатурата си
Коментари Харесай

ISW: Путин спонтанно се кандидатира за президент

На 8 декември съветският президент Владимир Путин разгласи кандидатурата си за президент през 2024 година в явно режисиран опит да наподобява, че се кандидатира по искане на съветските военнослужещи. Путин разгласи, че ще се кандидатира за президент на изборите през 2024 година в диалог с съветски военнослужещи след връчването на медалите " Златна звезда " в Големия кремълски замък на 8 декември. 

Това разяснява в дневния си разбор за Украйна Институтът за проучване на войната (ISW).

Путин разгласи безшумно президентската си акция , откакто Артьом Жога, пълководец на батальона " Спарта " на Донецката национална република (ДНР), съобщи, че народът на Донбас желае той да се кандидатира на изборите.

Жога особено акцентира, че Русия се нуждае от Путин като президент, с цел да интегрира окупираните украински територии и да възвърне мира. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков неуместно съобщи, че изказването на Путин е " изцяло непринудено " и е " реакция на апела на хората ".

Председателят на Съвета на федерацията на Русия Валентина Матвиенко по сходен метод формулира изказването на Путин като отговор на молбите на руснаците.

Заместник-председателят на Федералното заседание на Руската държавна дума Сергей Неверов съобщи, че водещата партия " Единна Русия " " абсолютно поддържа " номинацията на Путин за кандидат-президент и " ще направи всичко за неговата победа ".

Командирът на съветския батальон " Восток " Александър Ходаковски реагира на известието на Путин, като съобщи, че въпреки резултатите от изборите към този момент да са известни, " процесът би трябвало да бъде проведен по подобаващ метод ".

Ходаковски твърди, че в Русия се появяват нови политически сили - което значи, че някои руснаци желаят да смъкват Путин - само че че Русия не се нуждае от сходни " политически игри " по време на война. Един съветски боен блогър твърди, че руснаците са по-загрижени за повишението на цената на яйцата , в сравнение с за изказването на Путин.

Обявяването на кандидатурата на Путин за президент във военна конюнктура демонстрира, че акцията му може да се концентрира върху войната на Русия в Украйна в по-голяма степен, в сравнение с ISW оценяваше до момента, макар че степента на този фокус към този момент не е ясна. Преди това ISW оценяваше, че президентската акция на Путин евентуално няма да се концентрира върху войната в Украйна, а вместо това ще се концентрира върху вътрешната непоклатимост и рецензиите към Запада .

Обявяването на кандидатурата на Путин за президент на гала по награждаване на съветски военнослужещи, сражаващи се в Украйна, в диалог с войник от ДНР подсказва, че войната в Украйна може да играе по-значима роля в тактиката на акцията му. Тези инсценирани условия евентуално са били ориентирани към доста значим електорат: Руснаците, които са директно наранени от войната в Украйна, в това число към 2,2 милиона военнослужещи, които съгласно Кремъл сега са мобилизирани, военнослужещите, които са били ранени преди този момент, и техните родственици (както и роднините на починалите в боевете).

Роднини на мобилизирани съветски военнослужещи наскоро се обърнаха към съветското държавно управление и военните с апел за освобождение на техните родственици от военна работа и за по-добро отношение към мобилизираните военнослужещи в съветската войска, а Кремъл неведнъж се опита да цензурира тези групи.
 Путин разгласи кандидатурата си за президент на Русия
Путин разгласи кандидатурата си за президент на Русия

Засега не е ясно дали той ще се яви самичък или от името на политическа партия

Тези опити за цензура от страна на Кремъл подсказват, че Кремъл е угрижен за вероятните отрицателни последствия от тези митинги за имиджа на Путин по време на президентската акция .

Възможно е Кремъл да употребява известието на Путин с военна устременост в опит да убеди тази огромна група гласоподаватели, че съветските военни като цяло поддържат Путин. Алтернативно, изказването на Путин може да има за цел да показва, че той има поддръжката на съветските военни, с цел да направи ненужно по-нататъшното разискване на войната в Украйна по време на акцията му.

Възможно е Кремъл да е упълномощил на съветските военни да завладяват Авдеевка и вероятно Купянск преди изборите през март 2024 година и това демонстриране на поддръжката на военните за кандидатурата на Путин евентуално е замислено като защитна тактика, в случай че съветските военни не съумеят да спазят тези периоди.

През нощта на 7 против 8 декември съветските сили нанесоха серия от ракетни и безпилотни удари против Украйна. Украинските военновъздушни сили оповестиха на 8 декември, че съветските сили са изстреляли седем безпилотни летателни апарата Шахед-131/136 и шест ракети С-300 през нощта на 7 против 8 декември и 19 крилати ракети Х-101/Х-555 против Киевска област и инфраструктурни обекти в Днепропетровска област сутринта на 8 декември.

Украинският общоприет щаб заяви, че съветските сили са изстреляли и балистична ракета " Искандер-М " против неуточнена цел .

Украинските сили са свалили пет безпилотни летателни апарата  " Шахед "  и 14 крилати ракети Х-101/Х-555.

Началникът на украинската Харковска област Олег Синехубов заяви, че съветски ракети С-300 са поразили гражданска инфраструктура в град Харков, Харковска област, а съветски военни блогъри настояват, че съветските сили са поразили цели в Павлоград, Днепропетровска област.

Ръководителят на военната администрация на град Киев Серхий Попко съобщи, че ударът на 8 декември е първият съветски удар с крилати ракети, изстрелян от стратегически бомбардировач Ту-95МС против град Киев от 20 септември 2023 година - преди 79 дни.

Говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Ихнат съобщи, че Русия е " ненапълно възстановила " запасите си от крилати ракети, като не е нанасяла огромни удари през есенните месеци.
 Кремъл:
Кремъл: " Много хора " приканват Путин да се кандидатира на президентските избори

С опозиционния политик Алексей Навални в пандиза, Путин не е изправен пред сериозна конкуренция вкъщи

На 7 декември лишеният от независимост гневен националист и някогашен съветски офицер Игор Гиркин предвижда, че " няма да има съглашение " сред Русия и Украйна за преустановяване на войната и " няма да има заледяване " на фронтовата линия в Украйна, което съставлява забележителна смяна спрямо предходните изказвания на Гиркин, че съветските военни имат намерение да " замразят фронтовата линия " до президентските избори в Русия. По време на изявление за съветското осведомително издание " База ", оповестено на 7 декември, Гиркин съобщи, че обстановката в Украйна се е " коренно влошила " и че Русия е навлязла в интервал на " остра неустойчивост ".

Гиркин добави, че тактическите триумфи на Русия през лятото и есента на 2023 година не " отстраняват или балансират " обстоятелствата, че войната навлиза в 21-ия си месец и че не се вижда нейният край . Интервюто на Гиркин за " База " съвсем несъмнено е било утвърдено от Кремъл и по този метод Кремъл евентуално е сложил ограничавания върху това какво Гиркин може и какво не може да каже за съветската инвазия в Украйна и други тематики като наказателното му дело, покровителството му в силовото ведомство и убийството на финансиста от групата " Вагнер " Евгений Пригожин. В писмо от 9 октомври Гиркин твърди, че е " 99% " сигурен, че Кремъл ще реши да " замрази фронтовата линия " до президентските избори през 2024 година и че съветските сили ще продължат да водят стратегическа защита на съществуващата фронтова линия .

Гиркин нееднократно е заявявал и е изразявал огромна угриженост, че в Кремъл има секта, която поддържа замразяването на сегашната фронтова линия в Украйна, и друга секта, която поддържа продължаването на съветските настъпателни интервенции за въздействие върху съветския президент Владимир Путин .

Възможно е Гиркин да поправя прогнозата си в отговор на частни и/или обществени индикации, че Путин е застанал на страната на последната секта. На 27 ноември съветският външен министър Сергей Лавров съобщи, че Западът се пробва да " замрази " войната в Украйна, с цел да я превъоръжи за бъдещи набези против Русия, и се разгласи срещу договарянията - евентуално глобено от Кремъл самопризнание за продължителните съветски военни старания.
 Игор Гиркин - Стрелков няма да е съперник на Путин
Игор Гиркин - Стрелков няма да е съперник на Путин

Съдът удължи с шест месеца задържането на съветския националист

Лавров също по този начин не разпространява предходни осведомителни интервенции на Кремъл, които симулираха интерес към договаряния с Украйна и заледяване на войната, по време на речта си пред Съвета на външните министри на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) на 30 ноември.

ISW по-рано оцени, че Кремъл може стратегически да е разрешил на създателя на съветската опозиционна партия " Яблоко " Григорий Явлински да се застъпи за преустановяване на огъня в Украйна по време на изявлението на 5 декември, с цел да възпре фракциите в Кремъл, които може да желаят заледяване на фронтовата линия в Украйна, от обществено или частно изложение на мнение.

Коригираната прогноза на Гиркин е още един симптом, че Путин резервира максималистичните си цели и е малко евентуално да стартира мирни договаряния с Украйна, с изключение на с цел да завоюва време за възобновяване на силите си за бъдещи настъпателни интервенции.

Руските военни оповестяват, че са забранили потреблението на цивилни коли за военни цели, евентуално като част от продължаващите старания за формализиране, което провокира рецензии от страна на съветските военни блогъри.

Руски военни блогъри и заместник-министърът на информацията на Донецката национална република (ДНР) Даниил Безсонов разпространиха изображение на хипотетична съветска военна заповед, в която се показва, че съветското военно командване не разрешава на съветските сили да употребяват персонални и филантропични коли и че всички транспортни средства от цивилен държавни структури би трябвало да бъдат регистрирани в салдото на военната част.
 Путин се надсмива над COP28 в договаряния за нефт в съседство
Путин се надсмива над COP28 в договаряния за нефт в съседство

Докато всички останали се пробват да спасят света от климатична злополука

Твърди се също, че заповедта не разрешава на съветските бойци, които не са механици или нямат шофьорски книжки, да ръководят транспортни средства. Тази мярка, в случай че известията са точни, евентуално поддържа съветските старания за формализиране на административния надзор върху съветските военни доставки, изключително тези, които не са предоставени от съветското Министерство на защитата (МО).

Тази мярка би повлияла и на съветските старания на локално равнище за обезпечаване на съветските бойци на фронта с доставки, в това число цивилен транспортни средства или такива с двойна приложимост .

Руското осведомително пространство значително разкритикува тези хипотетични промени като ненужни и нездравословни. Безсонов и съветските блогъри твърдяха, че тази заповед ще попречва придвижването на съветските военни, доставките на хранителни запаси и муниции и евакуацията на потърпевши, като по този метод в последна сметка ще деморализира военнослужещите.

Безсонов твърдеше, че тази заповед е голословна, защото някои чиновници на ДНР от година се пробват да записват колите си в съветското МО, и вместо това прикани съветските военни да отстранен бюрокрацията , с цел да улеснят живота на бойците.
 Путин създаде нови генерали
Путин създаде нови генерали

Руската войска назначи и 20 нови генерал-майори

Един боен блогър твърди, че съветските военнослужещи не желаят да записват колите си в съветската войска, тъй като командването няма да разреши на боец да дерегистрира автомобила и по-късно ще го конфискува като благосъстоятелност на МО.

Руските военни блогъри са се противопоставяли на предходни съветски старания за формализация, които постановат по-строги правила за съветския боен личен състав, в това число условието бойците да записват персоналните си коли в своите елементи и установяването на стандарти за поддържане на брада.

Руската Федерална работа за сигурност (ФСБ) уголемява опциите си за защита на съветски публични лица и структури в чужбина, с цел да следи по-добре съветски и интернационалните участници отвън съветска територия .

На 8 декември ФСБ разгласява промени в нормативната си уредба, които ѝ разрешават да предлага услуги по защита на разнообразни съветски представителства и съветски компании в допълнение към съветските дипломатически институции, на които ФСБ към този момент предлага услуги.

ФСБ ще охранява такива структури, които могат да включват търговски и търговски субекти, посредством взаимно съглашение и за сметка на субекта.
 Байдън прикани Конгреса: Без помощ за Киев, подаряваме на Путин успеха
Байдън прикани Конгреса: Без помощ за Киев, подаряваме на Путин успеха

Часове педи гласуването и закани на републиканците, че ще го блокират

ФСБ твърди, че е направила промените в отговор на " възходящия брой митинги и демонстрации " пред съветски държавни и бизнес офиси в чужбина .

Руските окупационни управляващи не престават да поставят старания за изкуствена смяна на демографския състав на окупираната Украйна. Украинският хелзинкски съюз за правата на индивида - съюз, формиран от 26 неправителствени организации (НПО), които се занимават с правата на индивида - заяви на 6 декември, че от 2014 година насам съветските управляващи са преселили до 800 000 съветски жители в окупирания Крим и са принудили към 100 000 украински жители да изоставен Крим.

Съюзът заяви, че съветските управляващи са разчитали на политики като преференциално ипотечно кредитиране, пренасяне на съветски публични лица и техните фамилии, експулсиране на украински жители в континентална Украйна и " поощряване " на украински жители да се реалокират в Русия, с цел да освободят жилища в Крим и да насърчат съветските жители да се преселят.

Съюзът оповестява, че съветските окупационни управляващи в други области ползват сходни старания за пренаселване. Съюзът оповестява, че понастоящем обаче съветските управляващи се борят да насърчат руснаците да се преселват в окупирания Крим заради високата активност на военните дейности наоколо до Крим .

Наскоро сътрудниците на Украйна продължиха да афишират пакети за военна и финансова помощ за Украйна.
 Тръмп-младши: Украйна към този момент загуби войната с Русия
Тръмп-младши: Украйна към този момент загуби войната с Русия

НАТО трябвало да е по-активно

На 7 декември Германия разгласи, че е доставила помощ на Украйна, включваща 1750 155-милиметрови артилерийски снаряда, 10 разследващи дрона, 70 гранатомета и 100 000 комплекта за първа помощ.

Японският министър-председател Фумио Кишида също даде обещание 4,5 милиарда $ на Украйна, в това число 1 милиарда $ филантропична помощ в поддръжка на напъните за възобновяване на Украйна и 3,5 милиарда $ за финансиране на кредитни гаранции за заеми на Световната банка за Украйна.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР