На 74 години почина основателят на Американския университет в България

...
На 74 години почина основателят на Американския университет в България
Коментари Харесай

Почина основателят на Американския университет в България

На 74 години умря създателят на Американския университет в България - Джон К. Мензиес.

Посланик Джон К. Мензиес е роден през 1948 година, бил е декан на Уайтхедското учебно заведение по дипломация и интернационалните връзки към университета Сетън Хол.

" Д-р Мензис беше назначен за краткотраен президент на Американския университет в Кюрдистан през 2018 година и заемаше поста две години. По време на президентството си той се занимава с филантропия и благотворителна активност за избавени язидски девойки и жертви на Ислямска страна ", отбелязва в скръбната новина висшето учебно заведение в Кюрдистан.

Последната му позиция беше вицепрезидент по интернационалните връзки в Американския университет в Ирак - Багдад .

Мензиес има докторска степен на немски от Калифорнийския университет, Бъркли Мензиес играе значима роля за привличането на над 300 задгранични студенти в университета Грейсленд, доста от балканските страни . През януари 2006 година Мензиес пътува до Косово, с цел да се съветва по отношение на окончателните договаряния за самостоятелност, които се организират във Виена.

Преди да се причисли към университета Грейсленд като президент, той е бил началник на задачата в американския офис в Косово и е служил като дипломат на Съединени американски щати в Босна и Херцеговина от 7 януари до 15 декември 1996 година.

Мензиес е служил на американски външни служби в Унгария, Източна Германия и България . Той е назначен в задачата на Съединени американски щати при Организация на обединените нации в Ню Йорк и в офиса на координатора на програмата за поддръжка за източноевропейската народна власт (SEED) във Вашингтон. От 1997 до 1999 година е старши помощник на Дженингс Рандолф в Института за мир на Съединени американски щати като началник на работната група на Балканите.

По-рано Мензиес е бил помощник на декана на дипломния отдел в Калифорнийския университет в Санта Барбара.

Докато е назначен в София през 1991 година той основава и Американския университет в България .

Има премия от Държавния департамент за висша чест, премия на Американската асоциация на юристите за отдаденост и служене към напредъка на върховенството на закона, няколко почетни степени и българския медал на Мадарския конник.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР