На 73 години почина оперната прима Христина Ангелакова, съобщи Нова

...
На 73 години почина оперната прима Христина Ангелакова, съобщи Нова
Коментари Харесай

Почина оперната прима Христина Ангелакова

На 73 години умря оперната прима Христина Ангелакова, заяви " Нова телевизия ", като цитира околните й.

Световноизвестният мецосопран е родена е в Исперих на 29 октомври 1944 година. Завършва междинното си обучение в Шумен, след което се реалокира в София и се записва в Българската държавна онсерватория (сега Национална музикална академия " Панчо Владигеров " ) в класа на професор Сима Иванова.

След завършването си отпътува за Италия, където записва специализация в академията " Санта Чечилия " в Рим. По-късно подписва тригодишен контракт с операта La Scala, където са и първите й обществени изяви. След редица награди в влиятелни международни състезания, тя е поканена да се завърне в България и да пее в Софийската национална опера. Следващите 23 години тя е там, само че редом гастролира по света.Примата е гастролирала на сцените на Дойче опер в Берлин, Римската опера, Кралската опера в Брюксел, спектакъл " Шан‘з Елизе ", Виенската Щатсопера, Болшой спектакъл, Монте Карло, Варшава, Будапеща, Санкт Петербург, Билбао, Овиедо, Равена, на многочислени фестивали и концертни прояви.

Освен солист на Националната опера, в интервала от 2001 до 2004 година Христина Ангелакова беше и неин началник. От 1985 година преподава оперно пеене в Националната музикална академия, а от 2000 година е доцент. Тя е притежател на почетното звание " Доментадоре " на Република Италия за изключителни заслуги към културата на страната и е удостоена двукратно с " Кристална лира " на Съюза на българските музикални и танцови дейци. През 2015 година тя беше наградена с медал " Кирил и Методий ". През последните години е ръководител и артистичен шеф на " Моцартови празници " в Правец.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР