На 73,4 млн. лв. възлиза макрорамката на бюджета на Община

...
На 73,4 млн. лв. възлиза макрорамката на бюджета на Община
Коментари Харесай

73,4 млн. лв. е проектобюджетът на Община Търговище за 2022 г.

На 73,4 млн. лева възлиза макрорамката на бюджета на Община Търговище за 2022 година

Увеличението по отношение на 2021 година е над 4 млн. лева Това съобщи зам.-кметът Валентин Велчев при общественото показване на плана на бюджета, в което се включи и кметът доктор Дарин Димитров. 

„ От опит към този момент знаем, че колкото и огромен да е бюджетът, средствата в никакъв случай няма да са задоволителни, с цел да осъществяваме всички наши проекти. През тази година, с изключение на пандемията, компликация оказва и инфлацията, скокът в цената на строителните материали. Въпреки рестриктивните мерки, сме се постарали да създадем един реален бюджет и ще успеем да осъществим и доста от Вашите молби и стремежи “, сподели доктор Димитров.

Зам.-кметът Велчев обясни, че средствата от държавния бюджет, отпуснати на Общината, са над 47 млн. лева, което съставлява нарастване с 11%, при приблизително нарастване за страната от близо 14 %.

Собствените доходи по проектобюджета за 2022 година възлизат на 13,6 млн. лева Това е с над 1 млн. лв. повече по отношение на миналата година.

„ Увеличението се дължи главно на повишаването на облагаемата маса, вследствие на нововъведени здания в употреба. Влияние оказва и увеличеният брой на транспортните средства, регистрирани в общината, за които също се заплащат налози “, обясни зам.-кметът Велчев.

Разходната част на бюджета е уравновесена и в нея обичайно максимален дял заема функционалност „ Образование “ – 43%. Следва „ Жилищно строителство, БКС и запазване на околната среда “ (10%), а финансовите разноски възлизат на 9%.

Капиталовата стратегия, в която са включени обектите, планувани за възобновяване през годината, възлиза на 7,6 млн. лева Предвидени са средства за ремонт на улици в града и обитаемоте места, благоустрояване на квартални пространства, създаване на налична среда за хора с увреждани и други.

Сред въпросите, които жителите сложиха по време на полемиката, са тези за образуването на бюджетите на учебните заведения, построяването на осветяване и канализация в разнообразни точки на града, финансирането на спорта, в частност футбола и други.

Всички оферти и въпроси ще бъдат вписани в протокол. Съгласно закона, той ще бъде прибавен към плана на бюджета при внасянето му за разглеждане в Общинския съвет на 31 март.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР