На 7 юни 1990 г., на Орлов мост“ в София,

...
На 7 юни 1990 г., на Орлов мост“ в София,
Коментари Харесай

Паметна дата: 33 години от митинга на надеждата!

На 7 юни 1990 година, на „ Орлов мост “ в София, Съюз на демократичните сили събра най-големия протест в историята на България – 1 млн. души, обединени от вярата за смяна и народна власт.

Три дни преди първите демократични избори, след рухването на комунизма, хората бяха уверени, че вечно ще зачеркнат тази тъмна страница. Но чистата религия и ентусиазмът не бяха задоволителни. БКП/БСП потвърди, че няма да пусне елементарно властта. Последвалите резултати от изборите донесоха доста отчаяние за цялата страна, тъй като попариха вярата, че с комунизма един път вечно е свършено!

Но това не трансформира обстоятелството, че на този 7 юни българите демонстрираха, че огромният, стратегически избор е изработен – България да върви по пътя към демокрацията и свободата! И Съюз на демократичните сили непроменяемо следваше този избор и реализира неговата цел – страната ни стана член на НАТО и Европейски Съюз.

7 юни е исторически ден освен за Съюз на демократичните сили, само че и за демокрацията в България. Той събра на едно място вярата, ентусиазма и силата, останали в съзнанието на хората като „ синята вълна “.

Тази вълна опустоши доста от срамните останки на комунизма, само че и не малко пъти се разбиваше в крайбрежията на тъмното минало. Това не значи обаче, че би трябвало да се откажем да продължаваме да отстояваме това, в което имаме вяра – свободата, демокрацията и европейската интеграция.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР