На 7 януари православната църква почита паметта на Свети Йоан

...
На 7 януари православната църква почита паметта на Свети Йоан
Коментари Харесай

Ивановден е! Ето какви са традициите и обичаите

На 7 януари православната черква уважава паметта на Свети Йоан Кръстител - последният старозаветен оракул, който кръщава Исус Христос в река Йордан. Празникът е именуван от народа Ивановден.

Йоан се ражда половин година преди Исус Христос. Неговите родители били на напреднала възраст, когато на татко му Закария се явил архангел Гавраил и му възвестил радостната новина, че жена му Елизавета е заченала техния първороден наследник.

Свети Йоан Кръстител е назоваван още Предтеча, тъй като предсказва идването на Христос на земята и приготвя пътя на месията с проповедите си. Според Евангелието той се прочул като просветител в Юдея и Галилея. Свети Йоан е почнал да проповядва, когато навършил 30 години. Проповядвал е, че е изпратен от Бога да приготви пътя за идването на Христос и по тази причина увещавал хората да се разкаят за греховете си и да отворят душите си за Бога. Като знак на филтриране Йоан кръщавал покаялите се с вода.

Едва 34-годишен, Йоан Кръстител е хванат и обезглавен по разпореждане на цар Ирод Антипа. Животът и духовната непорочност, която реализира Йоан Кръстител, както и мъченическата му гибел, са причина житията и библейските разкази да приказват за него по-скоро като за ангел, в сравнение с като за човек. Иконите го изобразяват с пустинно облекло от камилска вълна, с кожен ремък и с криле като ангел, символизиращи моралната му непорочност и достолепието на предтеча. В лявата си ръка държи разгънат ръкопис, на който се чете: " Покайте се, тъй като се доближава царството небесно ".

В България обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на Ивановден. В някои региони на страната то даже е по-характерно за този празник. Навсякъде обредът е за младоженците, като действието се прави от кума или от девера.

Затова окъпването би могло да се преглежда като детайл от следсватбените традиции, с които се затваря необятният кръг на сватбената обредност. През този ден ергените къпят момите, къпят се и младите мъже, и имениците.

В Югозападна България къпят младоженките и дребните момиченца на възраст до една година. Обредното къпане включва и размяната на дарове, както и гостувания и празнична софра. Народната визия за Свети Йоан като настойник на кумството и побратимството дефинира гостуванията у кумовете. Кумците носят кравай, месо, вино. Прави се обща софра.

Обредната софра включва варено жито, боб, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле.

На Ивановден изтича и срокът, през който обикалят новогодишните маскирани дружини. В някои региони на страната коледарите водят тържествено " царя " на дружината на чешмата, където го окъпват. След това той устройва пиршество, на което участват и маскирани като мечка, булка, арапи. С празнично хоро приключва цялостният цикъл на обичая коледуване.

Имен ден честват през днешния ден Иван, Иванка, Йоан, Йоана, Иванина, Ванина, Ваня, Ваньо, Калоян, Йовко, Йовка, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР