На 7 октомври 2023 г. терористичната организация Хамас стартира така

...
На 7 октомври 2023 г. терористичната организация Хамас стартира така
Коментари Харесай

Извънреден бюлетин за Израел: Центърът за изследване на екстремизма и тероризма за войната

" На 7 октомври 2023 година терористичната организация Хамас започва по този начин наречената от тях интервенция " Потоп от Ал-Акса ", обявявайки война на Израел. Преднамерено, за начало на интервенцията е определен религиозният празник Симхат, който съответствува и с почивния ден Шабат. По мащаб и темперамент на осъществяване, интервенцията има стратегически темперамент и е съизмерима с войната в Йом Кипур ".

Така стартира изключителният брой на аналитичния бюлетин на Центъра за проучване на екстремизма и тероризма и е ситуационен разбор на осъществената многостранна терористична офанзива в Израел на 7 октомври. Обхваща изложение на главната обстановка, както и аспекти на тактиката и пропагандата на главните причинители в лицето на организациите Палестински Ислямски Джихад и Хамас. Бюлетинът главно е основан на изключителния ситуационен отчет на Международния институт по контратероризъм с Херцлия – Израел. Данните са от оперативни и открити източници на информация. Относно разбора на интензивността в киберпространството е употребен и профилиран програмен продукт.

" Фокус "  публикува бюлетина на Центъра за проучване на екстремизма и тероризма без редакторска интервенция.

Поредица от офанзиви


На 07 октомври 2023 година, по време на почивен ден и набожен празник за Израел, с координирани дейности терористите на Хамас съумяват да пробият мощно укрепеното защитно оборудване, разделящо Израел от Ивицата Газа. За физическото навлизане е употребена тежка строителна техника.

Пробивът е бърз и разрешава проникването на израелска територия на тежко въоръжени бойци и леки транспортни средства – пикапи. Резултатът от това деяние са починали военнослужещи от състава на Израелските въоръжени сили и цивилни жители, които се оказват в полосата на офанзивата. В същото време, редом с навлизането по суша, други терористи на Хамас преодоляват оградата с потреблението на парапланери, като по този метод прибавят ново физическо измерение и превръщат нападението в многостранна терористична офанзива. 

През целия ден терористите на Хамас правят поредност от офанзиви, движейки се сред голям брой обитаеми пунктове, ситуирани в близост до Газа. Във всеки регион терористите безсистемно се насочват към цивилни, включително дребни деца и възрастни хора, стреляйки по улиците, нахлувайки в домове и вземайки заложници. По време на тази първоначална атака терористите на Хамас съумяват да открият надзор над няколко от градовете, което води до доста нарастване на жертвите.

След нахлуването в градовете, терористите от Хамас се насочват към различни обекти на държавната власт, в това число полицейски участъци и бази на израелските въоръжени сили, като главната цел е овладяването на основни пунктове и места. Освен в тези градски региони, Хамас допълнително нападна културно-религиозен фестивал, на който присъстват множество цивилни жители. По време на тази офанзива са отвлечени, взети като заложници и принудително отведени в Ивицата Газа, огромен брой израелски и непознати жители.

Друг аспект на многостранната офанзива е масирания въздушен удар с използването на ракетни офанзиви, ориентирани към градове, както в южен, по този начин и в централен Израел. Тези ракетни офанзиви в допълнение водят до смъртни случаи, ранени и директни вреди на цивилни здания. 

Последствията от тази офанзива не престават. По последни оценки над 1000 израелци са изгубили живота си, а почти 2200 други са ранени, отбелязвайки един от най-смъртоносните терористични актове в новата история. В допълнение към жертвите, има почти повече от 100 заложници, които са взети от терористичната организация. Това шокиращо събитие остави надълбоко влияние върху израелската нация, като фамилиите скърбят за загубата на околните си, а общностите търсят адекватен метод за реакция.

В отговор на тези тежки събития Държавата Израел публично обяви война, за първи път страната прави това от 1973 година Военните стартират операция Железни мечове. Тази военна операция е ориентирана към противопоставяне на опасността от терористичната организация Хамас. Това съставлява уверено изпитание на Израел да защити сигурността и благосъстоянието на своите жители и да се справи с провокациите, подбудени от екстремистки детайли в района.

В идващите дни Израел продължава интервенциите си в линията Газа за противодействие на терористичната организация Хамас. Също така продължават напъните си за разстройване на терористични офанзиви в Израел и за защита на израелските селища. 

В същото време Хизбула извършва минометен обстрел по израелските територии в региона на планината Дов. Освен това Хизбула продължава съпътстващата главните дейности пропагандна интервенция, като отправя заплахи за ескалация с Израел, в случай че войната в линията Газа продължи.

Психологическа акция на Хамас

В допълнение към главните кинетични военни интервенции, Хамас също така възнамерява и реализира комплицирана акция за психическа война в социалните медии. Тази акция има за цел да подчертае тактически успехи в интервенциите, като в същото време излъчва видеоклипове със смущаващо наличие, показващи нечовешко отношение както към войници, по този начин и към цивилни. Освен това е документиран актът на вземане на заложници, чийто състав варира от тригодишни деца до възрастни цивилни. Излъчено е и превозването им в линията Газа.

Палестинската мрежа в обществените медии играе централна роля в разпространението на наличие, обвързвано със събитията от 7 октомври.  Възползвайки се от необятния обсег, са проведени добре координирана 

акция с хаштаг на голям брой езици, уместно озаглавена " Бурята на Ал-Кудс “. Тази акция даде опция за необятно шерване на информация, изображения и актуализации, свързани със обстановката, служейки като мощен инструмент за предаване на тяхната позиция и привличане на интернационално внимание и поддръжка.

Активност на Хамас в киберпространството

Във връзка с военните и медийни интервенции, на 7 октомври хакерските групи, подкрепящи Хамас, се възползват от обстановката, с цел да започнат кибератаки против Израел под заглавието #Op-Israel. Те включват насочване към израелското приложение Red Alert, което дава сигнали в реално време на жителите за входящи закани, евентуално застрашаващи тяхната сигурност. Освен това против държавни уеб страници и икономически платформи бяха употребявани разпределени офанзиви за отвод на услуга (DDoS) за спиране на сериозни услуги и основаване на икономическа неустойчивост.

Основни заключения

Тъй като Хамас не съумя да се оправи с военния потенциал на държавата Израел и с ясното схващане, че във вътрешната защитна линия на Израел са завършени обилни слаби места, организацията създаде средства за достигане на израелския гръб и качества за пукотевица по стръмна траектория, които са съпроводени с софтуерни средства и подходи, които даже израелските софтуерни благоприятни условия не съумяват да отблъснат, като да вземем за пример запалителни балони. Налице е смяна в начина действие на Хамас в сегашния случай. Чрез потреблението на " малки врати “ в разузнаването и " бойния ред “ на въоръжените сили на Израел, бойците на Хамас съумяха да доближат до вътрешността на Израел и цивилни региони. Това демонстрира огромното значение, което организацията придава на достигането на вътрешни региони на Израел.

Устойчивостта на системата за вътрешна сигурност на Израел е необходим инструмент в ръцете на вземащите решения и в способността на държавата да работи във времето при съществуване на закани от всякакъв характер. В съответната обстановка Хамас показва доста значителни възможности за пукотевица от разстояние, качества, които също достигат отвъд селищата към Газа и тези отвън застрашения периметър. Държавата Израел обаче към момента не се е научила по какъв начин да употребява всички средства, с които разполага, с цел да се оправи с това предизвикателство, както и с новите оперативни провокации, които бяха открити в селищата в съседство с Ивицата Газа.

В задълбочено изследване, извършено от Института за антитерористична политика в Израел във връзка с подготовката на цивилния бранш за многостранна война беше изяснено, че държавата Израел не употребява задоволително милионите израелски жители, които не са мобилизирани при незабавни случаи и които желаят да бъдат доброволци и да помогнат в дадена рецесия. Тези жители, които могат да бъдат значително допълнение към държанието на системата за сигурност и да повишат нейната резистентност. Приносът може да бъде в разнообразни посоки: 

здравна и психическа помощ, разпределяне на храна, вода и лекарства на нуждаещите се и двупосочен канал за трансфер на информация между властите и жителите. Тези жители, които естествено имат сравнително добри отзивчиви качества и знания за общността, в която живеят, могат да играят ролята на осведомителни мениджъри в центровете, които бяха основани за тази цел преди време и които толкоз липсваха в настоящата рецесия. Трябва да се означи, че с изключение на смисъла на предаването на информация в действително време, което беше разкрито в цялата си цялост в настоящото събитие, самата дарба да се употребява информация като цяло и за сътрудниците в частност покачва устойчивостта на системата за сигурност и съответно на качествата за боен отговор на комплицирани и многостранни терористични офанзиви като събитията след 7 октомври.

ОБЗОР НА ТЕРОРИЗМА е тримесечен бюлетин на " Център за проучване на екстремизма и тероризма "  за терористичната активност в международен мащаб. Целта на бюлетина е да дава информация за настоящото положение и оценка на трендовете за развиване тероризма и екстремизма. Основен създател на броя е подп. (о.р.) Ури Бен Яков – асоцииран откривател в ЦИЕТ, старши откривател в Международния институт по контартероризъм – Херцлия, Израел. Научен редактор на броя е полк. доцент доктор Петър Маринов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР