На 7-ми септември 2023 г. в 02:42 ч. наше време

...
На 7-ми септември 2023 г. в 02:42 ч. наше време
Коментари Харесай

Изстреляха японските XRISM и SLIMИ: първият ще изучава Вселената с помощта на рентгенови лъчи, втория се отправя към Луната

На 7-ми септември 2023 година в 02:42 ч. наше време бе изстреляна ракетата HII-A, носеща на борда си телескопа XRISM и лунния спускаем уред SLIM. Изстрелването бе осъществено от галактическия център Танегашима след няколкодневно отсрочване. Първоначално беше планувано двойната задача да започва на 26-ти август, а по-късно на 28-ми, само че и двете дати бяха анулирани заради метеорологични проблеми. Прозорецът за изстрелване остана отворен до 15-ти септември.

Японската галактическа организация удостовери триумфа на началото на задачата, откакто XRISM се отдели сполучливо от последната степен на ракетата-носител 14 минути и 9 секунди след изстрелването, последван от SLIM 47 минути и 33 секунди по-късно. Часове по-късно пристигна и потвърждението, че галактическият телескоп е разкрил слънчевите си панели и е почнал да задейства всички свои оперативни съставни елементи. XRISM ще бъде изведен на ниска околоземна орбита със междинна височина 550 км над земната повърхнина и надолнище 31°. SLIM на собствен ред ще стартира пътешестване до лунната повърхнина, което ще отнеме към шест месеца.

Два потребни товара

Стартиралата през днешния ден задача безспорно е най-важната и стратегическа задача за Япония през 2023 година В тази двойна задача главният потребен товар е телескопът XRISM.

Телескопът XRISM (X-Ray Imaging and Spectroscopy Mission) е създаден в границите на интернационално съдействие сред ISAS/JAXA, NASA/GSFC и ESA. На борда на XRISM се намира широкоъгълна рентгенова камера и криогенен рентгенов спектрометър с висока разграничителна дарба. С тези два допълващи се инструмента телескопът ще мери с доста висока акуратност положението на плазмата (горещ йонизиран газ) в определени обекти във Вселената.

Предвидено е телескопът да има номинален живот от три години, до момента в който свърши хелият, употребен за изстудяване на инструмента Resolve. През първите три месеца след изстрелването ще бъдат осъществени инспекции и в началото калибриране. След това, от три до девет месеца след изстрелването, ще стартира етапа на инспекция на работата, при която ще се тестват опциите на телескопа. Девет месеца след изстрелването ще стартира оперативната задача на XRISM.

Траекторията на полета

Втората задача Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) има напълно друга цел – да доближи лунната повърхнина. Това е третата задача с сходна цел, която ще опита меко кацане след „ Луна-25 “ (неуспешно) и „ Чандраян-3 “ (успешно). Целта на японската задача, както и на индийската, е да показва технологиите и уменията на Японската галактическа организация във връзка с сполучливото втурване на Луната и реализиране на меко кацане. В края на краищата Япония също като Индия в никакъв случай до момента не е съумявала да се спусне до повърхността на нашия натурален сателит.

SLIM ще извърши много дълъг полет, сходен на опита на частния спускаем уред Hakuto-R на ispace (също японски) при започване на 2023 година Очаква се SLIM да дойде на Луната в края на 2023 година или при започване на 2024 година, като продължителността на пътуването варира доста и зависи от няколко фактора, единият от които е положението на спускаемия уред по време на пътуването.

Той ще се отдалечи на 1,5 милиона километра от Земята и по-късно ще се насочи назад към Луната. Тази маневра ще спести огромно количество гориво. SLIM ще би трябвало да показва опциите на една изключително прецизна система за лунно кацане, способна да се спусне на Луната с неточност, не по-голяма от 100 метра.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР