На 7 декември тази година се навършиха 50 години, откакто

...
На 7 декември тази година се навършиха 50 години, откакто
Коментари Харесай

Синьото топче стана на 50

На 7 декември тази година се навършиха 50 години, откогато американски астронавт снима Земята от Космоса и това е първата цялостна фотография на нашето планетарно кълбо. Изображението е историческо и по света е известно като Синьото топче (The Blue Marble).

Екипажът на „ Аполо 17 “ от задачата до Луната прави фотография на Земята, която тогава трансформира вечно визията на хората за планетата. Фотографията е снимана с кинокамера Hasselblad. Тази първа „ цялостна “ Земя се счита за най-възпроизвежданото изображение. Преди нейната поява визията на човечеството за планетата е доста фрагментарна.

Докато екипажът на „ Аполо 17 “ е на път към Луната, един от астронавтите прави тази фотография на 29 хиляди километра от Земята. Много бързо изображението се трансформира в знак на естетика и единение. Предишните задачи на „ Аполо “ снимат отчасти Земята, до момента в който в Синьото топче нашата планета е в центъра на фрагмента. Възможно е ясно да се видят континентите Африка и Антарктида.



Смята се, че Синьото топче унищожава откритите практики за картографиране. Премахването на паралелите и меридианите, с които хората са привикнали, заличава дългогодишните практики за основаване на географска карта. Още от Просвещението географските карти акцентират превъзходството на индивида над Земята, а Синьото топче прекатурва тези показа. От фотографията за хората излиза наяве какъв брой дребни са в действителност и какъв брой всички би трябвало да пазят дома си.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР