На 7 декември 1941 г. сутринта японски бомбардировачи нападат американската

...
На 7 декември 1941 г. сутринта японски бомбардировачи нападат американската
Коментари Харесай

7 декември 1941 година: Япония напада САЩ

На 7 декември 1941 година сутринта японски бомбардировачи атакуват американската военноморска база Пърл Харбър на Хавайските острови. Загубите от страна на Съединени американски щати са 19 потопени кораба, 188 унищожени самолета, 2395 починали американски военнослужещи. Япония губи 29 самолета, а жертвите са 64 души.

Атаката е мотив Съединени американски щати да се включат във Втората международна война (1939-1945).  

Нападението идва на фона на договаряния сред Япония и Съединените щати след наложена комерсиална обсада от англо-саксонските страни, която заплашва бъдещето на японската текстилна промишленост, оказва се от информация в архивите на Българска телеграфна агенция от ноември-декември 1941 година. В бюлетините са представени информации от непознати медии, които свидетелстват за изненадващата офанзива: 

" Най-гъсто обитаемата въздушна база бе нападната от японски самолети малко след 8:00 часа /местно време/.

Никой не даваше религия на известието, когато две радиостанции оповестиха, че островът е атакуван, само че когато бомбите започнаха да падат над всякакви елементи на града и всякакви въздушни и морски постове и бази, стана ясно, че Япония се старае да унищожи американските предни постове в Тихия океан ", оповестява дописникът на „ Нешънъл бродкастинг корпорейшън “ в Хонолулу оповестява за нападението против Хавай, представен от Ройтер. 

Ето какво написа още в бюлетините на БТА за офанзивата над Хавайските острови преди 82 години:  

Вашингтон, 7 декември 1941 г.  /Ройтер/ Председателят Рузвелт заяви, че

една японска въздушна ескадрила е нападнала базата Пърл Харбър на Хавайските острови.

Председателят Рузвелт заяви още, че е било осъществено нахлуване и против всички морски и военни бази на острова Оаху, най-важния от Хавайските и морските бази в Манила /Филипинските острови/.



***

Хонолулу, 7 декември 1941 година /Ройтер/ Според първите известия, нападащите бомбардировачи са нанесли два удара, единият от които върху летище Хикхам, база на въздухоплавателните сили на остров Оаху, и другият – върху Пърл Харбър, с който са били подпалени бензиновите резервоари. Американската противовъздушна защита е разкрила огън и доста бойни самолети са изхвърчали в въздуха.

***

Вашингтон, 7 декември 1941 година /Ройтер/ В една депеша, получена тук от Токио, се оповестява, че японската императорска основна квартира е обявила през днешния ден, че Япония е в състояние на война със Съединените щати и Англия в западния Тихи океан, от тая заран на разсъмване. 

***

Вашингтон, 7 декември 1941 година /Ройтер/ Белият дом заяви, че са нанесени тежки вреди при японското нахлуване над Хавайските острови и че евентуално има доста убити.

***

Ню Йорк, 7 декември 1941 година /Ройтер/ Триста и петдесет души са били убити в резултат на едно директно попадение върху летището в Хикхам, съгласно дописника на „ Нешънъл бродкастинг къмпани “, който оповестява, въпреки това, че американският транспортен съд „ Оклахома “ е бил атакуван в Пърл Харбър.  

След офанзивата над Пърл Харбър Конгресът на Съединени американски щати гласоподава оповестяването на война на Япония  

Вашингтон, 8 декември 1941 година /Хавас-ОФИ/  „ Поисках от Конгреса щото състояние на война да съществува сред Съединените щати и Япония след нападението от 7 декември “, е декларирал господин Рузвелт в посланието си до Конгреса. „ Съединените щати бяха нападнати внезапно и предумишлено от морските и въздушни сили на Япония. Нотата, връчена от господин Курусу, не съдържаше никаква опасност. Японското нахлуване беше квалифицирано от няколко седмици, в случай че не от няколко месеца. Нападението върху Хавайските острови аргументи обилни вреди на американските парцели и доста човешки жертви бяха дадени. Американският народ ще завоюва крайната победа. Ние освен ще се пазиме, само че и ще осигурим щото този тип изменничество да не ни заплашва в никакъв случай към този момент. Ние ще реализираме безусловно успеха, която се пада на правото “. 



***

Вашингтон, 8 декември 1941 г.  /Ройтер/ Конгресът гласоподава оповестяването на война на Япония. Гласуването в Сената бе единомислещо. 

***

Вашингтон, 9 декември 1941 година /Ройтер/ Председателят

Рузвелт подписа декларацията за оповестяване на война на Япония. 

Поражения след атаката  

Вашингтон, 8 декември 1941 година /Хавас-ОФИ/ От Белия дом се заяви, че през време на японското нахлуване против Хавайските острови един остарял броненосец се обърнал, един унищожител бил погубен и други кораби развалени. Били разрушени и релативно огромен брой самолети. 

***

Токио, 8 декември 1941 година /ГТА/ Японската основна квартира оповестява: два американски броненосци бяха потопени и два други броненосци и четири огромни кръстосвачи бяха съществено развалени край Хавай. Освен това, един американски самолетоносач се счита за изгубен.

Близо до Гуам миночистачът „ Пингвин “ и четири американски търговски кораби бяха потопени. Освен това огромен брой американски самолети бяха свалени покрай Хавай.

Загубите на японските въздушни сили са незначителни не е изгубен нито един японски транспортен съд. 

***

Вашингтон, 8 декември 1941 година / Хавас-ОФИ/ От Белия дом се заяви, че през време на японското нахлуване против Хавайските острови са били унищожени японски самолети и подводници. Това официално съобщение на Белия дом, което е първото американско публично известие на военните дейности, прибавя още, че

общият брой на жертвите възлиза на към 3000 души, от които минимум половината били убити.

Дейната опозиция продължава в покрайнините на Хавайските острови. Според Белия дом, в островите били изпратени подкрепления от самолети и на корабите, самолетите и сухоземните уреди се правили ремонти.

В официалното съобщение се добави, че по едно и също време с о. Гуам и Хонконг са били нападнати и островите Уейк и Мидуей. Липсвали детайлности по тези набези. 

***

Токио, 11 декември 1941 г.  /ГТА/  Отделът на флотата при имперската основна квартира оповестява: В първия ден на войната бе обявено, че

японски подводници са потопили край Хонолулу един американски самолетоносач.

Министерството на флотата оповестява в този момент, че се касае за американския самолетоносач „ Лексингтън “, с водоизместимост 33 000 тона. 

***

Токио, 13 декември 1941 година /Домей/ Морската секция на имперската основна квартира оповестява, че при морската борба в Хавай японските въздушни сили потопили американския броненосец „ Аризона “ от 32 600 т и един британски контраторпильор пред Малезия.

***

Вашингтон, 16 декември  1941 година /Ройтер/ Департаментът на марината отбелязва, че дребни подводници с екипаж от двама души са взели участие в нападението против Пърл Харбър. Департаментът на марината оповестява, че тия подводници имат базата си на „ кораби - щъркели “. 

В друга информация на Ройтер, непокътната в архивите на Българска телеграфна агенция, се показват повече детайлности за тези японски подводници: 

Вашингтон, 17 декември 1941 година /Хавас - ОФИ/ Като разказва японските подводници, чийто екипаж се състои единствено от двама души, едно ревю на американското министерство на флотата разяснява, че тия дребни военни кораби са издигнати по метод да могат да се унищожават сами, в случай че това стане належащо. Тия дребни подводници носят по две торпили и към 300 кг експлозиви, които могат да бъдат употребявани или за разрушаването на самата подводница, или против избран обект. Съществува убеждението, че

екипажите на тия подводници са подготвени на всичко, дори да дадат живота си, с цел да изпълнят задачата си.

Екипажът им се състои от един офицер и един моряк. Тия подводници са толкоз дребни, че могат да бъдат пренасяни на мостика на един по-голям транспортен съд и да бъдат пускани на вода от мостика сходно на избавителни лодки. Те имат дължина 12 метра и ширина 1,5 метра.  
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР