На 65-годишна възраст ни напусна Николай Маринчешки - един от

...
На 65-годишна възраст ни напусна Николай Маринчешки - един от
Коментари Харесай

Напусна ни Николай Маринчешки

На 65-годишна възраст ни напусна Николай Маринчешки - един от най-хубавите и титуловани фехтовачи на България. Той беше част от златното потомство български сабльори, възпитани от треньора Николай Свечников, а пред 90-те години на предишния век оглавяваше федерацията.

Маринчешки е член на именития тим на сабя от 80-те години, в който са Васил и Христо Етрополски, Георги Чомаков и Марин Иванов с треньор Никола Свечников. Състезава се в отборната дисциплинираност на сабя на Летните олимпийски игри през 1980 година в Москва и в самостоятелните и отборните дисциплини на сабя на Летните олимпийски игри през 1988 година в Сеул.

Печели десетки оценки на огромни шампионати – има два сребърни медала от международни шампионати (от 1985 и 1987 г.) и едно трето място (през 1986 г.).

" Като част от звездния тим на сабя на България от 80-те години на предишния век Николай е измежду хората с максимален принос за развиването на българската фехтовка. Той беше почетен член на федерацията и ще липсва доста на всички, които работим в тази сфера. Ще го изпратим с почитание, а загубата ще бъде осезаема ", съобщи президентът на Българската федерация по фехтовка Величка Христева.

Поклон пред паметта му и съболезнования на околните!





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР