На 63 години почина големият български режисьор Борислав Чакринов. За

...
На 63 години почина големият български режисьор Борислав Чакринов. За
Коментари Харесай

На 63 години си отиде един от най-добрите български режисьори

На 63 години умря огромният български режисьор Борислав Чакринов. За тъжната загуба оповестяват от Министерство на културата. " Той носеше театъра в себе си с невероятна лекост и голяма обич! ", написаха още неговите сътрудници и другари

Роден е на 25 януари 1961 година в гр. Плевен.

Завършва ВИТИЗ " Кръстьо Сарафов " компетентност театрална постановка през 1985 година

След дипломирането си стартира работа в Драматичен спектакъл " Стефан Киров " – Сливен, като режисьор, а за интервала 1987 – 1988 година е и негов шеф. След това работи в Театър " София " (1988-1990 г.). От 1990г. до 1993 година е шеф на МГТ " Зад канала ". От 1998 година до през днешния ден работи в Драматичен спектакъл " Адриана Будевска " – Бургас изначало като режисьор, а след това поема и неговото управление.

На сцената на Драматичен спектакъл " Адриана Будевска " основава едни от най-запомнящите се спектакли – " Кралят умира " от Йонеско, " Смъртта на комерсиалният пасажер " от Артър Милър с присъединяване на Йосиф Сърчаджиев, " Бащата " от Стриндберг, " Двамата веронци " и " Както ви харесва " на Шекспир, " Чичовци " по Иван Вазов, " Големанов " от Ст.Л. Костов, " Когато гръм удари " от П. К. Яворов и доста други.



Поставил е над 120 спектакъла на съвсем всички театрални подиуми в България. Често е канен за постановки и в Русия, в градовете  Москва, Санкт Петербург и Саратов.

През 1999 година слага началото на Международния сценичен фестивал " На брега ", който през годините се трансформира в една от емблемите на културния живот в Бургас. В другите издания на фестивала гостуват едни от най-изтъкнатите имена в областта на театралното изкуство у нас и в чужбина. На сцената на Бургаския спектакъл са показани паметни театрални спектакли. Всичко това трансформира фестивала в едно от най-очакваните есенни събития в Бургас.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР