На 6 януари православните християни празнуват Богоявление, третият по значимост

...
На 6 януари православните християни празнуват Богоявление, третият по значимост
Коментари Харесай

Празнуваме Богоявление

На 6 януари православните християни честват Богоявление, третият по значителност християнски празник през годината. Според библейската легенда на този ден Исус Христос е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. Светото кръщение е едно от седемте тайнства на вярата (другите са миропомазване, евхаристия, смирение, свещенство, брак, елеосвещение), при което човек се очиства от греховете.

В момента на кръщението небето се отворило и Светият дух слязъл върху Христос във тип на гълъб, а от небето се чул глас: „ Този е моят любим наследник, в който е моето снизхождение! ”. Оттук и названието на празника – Богоявление. С тази алегория е обвързвано познатото на всички българи поверие, че през нощта против празника „ небето се отваря “ и който в този миг изиска нещо, то ще се извърши.

На самия празник се прави също освещаване на водата. След службата в църквата свещеникът хвърля кръст във вода, а ергени го изваждат. Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и благополучен. Той обикаля с кръста, а всички го подаряват. Има вярване, че в случай че хвърленият във водата кръст замръзне, годината ще бъде здрава и плодовита.

На Йордановден свършват и дванадесетте мръсни дни. От този ден до Сирни заговезни могат да се вършат сватби.

На Богоявление се освещават военните елементи и бойните флагове. Първият водосвет е изработен на 19 август 917 година преди борбата при Ахелой. Ритуалът се прави от 1879 година до 1946 година Традицията на Богоявление да се освещават бойните флагове на Българската войска се възобновява на 6 януари 1993 година със заповед на министъра на защитата.

 

Tvn.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техн
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР