На 6-ти януари 2021 г. (Свето Богоявление и Йордановден), в

...
На 6-ти януари 2021 г. (Свето Богоявление и Йордановден), в
Коментари Харесай

Богоявленски водосвет за благославяне на частите и техните бойни знамена бе отслужен в гарнизоните Варна и Бургас

 На 6-ти януари 2021 година (Свето Богоявление и Йордановден), в град Варна за съблюдаване на противоепидемичните ограничения по отношение на пандемията Коронавирус 19, военният обред “Водосвет и благославяне на частите и техните бойни флагове " се състоя от 11.00 ч в Пункт за базиране Варна, оповестиха от Военноморски сили.

В ритуалът, проведен взаимно с Варненска и Великопреславска митрополия, участваха представителни елементи от Варненския гарнизон и Представителният духов оркестър на Военноморски сили.

Строят на представителните блокове одобри контраадмирал Кирил Михайлов – пълководец на Военноморските сили. Тържествен водосвет за благославяне на частите и техните бойни флагове отслужи Негово Високо преосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, по време на който бяха благословени бойните флагове на Пункт за базиране Варна, ВВМУ " Н.Й.Вапцаров ", военните формирования от Военноморските сили 26800, 36940 и 38010.

След благославянето на бойните флагове на паметника на Христо Ботев бяха положени цветя по случай 173 години от рождението му.

От 12.00 часа на Първа буна се организира църковният обред " Велик Богоявленски водосвет " и мятане на кръста в морето, за който в студената морска вода скочиха десетки смелчаци.

На ритуалите участваха кметът на град Варна Иван Портних, регионалният шеф Стоян Пасев, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, ръководителят на общинския съвет Тодор Балабанов и националният представител от 44 Народно заседание Пламен Манушев. 

В град Бургас на площада пред храм " Св.св. Кирил и Методий " се извърши боен обред “Водосвет и благославяне на частите и техните бойни флагове " с присъединяване на представителни елементи от Бургаския гарнизон, проведен взаимно със Сливенска митрополия и община Бургас.

Строя на представителните блокове от Военноморските сили бе признат от командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков. Тържествен водосвет отслужиха свещеници от Сливенска митрополия.

След благославянето на знамената от моста в Морската градина се организира църковният обред " Велик Богоявленски водосвет " и мятане на кръста в морето.

Пред бюст-паметника на Христо Ботев бяха положени венци и цветя във връзка 173 година от рождението му.

На ритуалите участваха кметът на града Димитър Николов, заместник- регионалният шеф Владимир Крумов, както и шефа на Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи – гр. Бургас старши комисар Калоян Калоянов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР