На 6 февруари по традиция в областта Лапландия отбелязват Деня

...
На 6 февруари по традиция в областта Лапландия отбелязват Деня
Коментари Харесай

Саами – хората, които ходят в университет, за да се учат на еленовъдство

На 6 февруари по традиция в региона Лапландия означават Деня на саамите.

Саами са коренните поданици на Лапландия, която обгръща северните елементи на Норвегия, Швеция и Финландия, както и съветския полуостров Кола.

Съществуват три езика на този етнос, които са неразбираеми между тях. И трите принадлежат към Угро-финското езиково семейство.

Почти всички саами през днешния ден са билингви, а доста от тях даже към този момент не приказват родния си език.

В края на 20-и век популацията на саами наброява 30-40 000 души в Норвегия, към 20 000 в Швеция, 6000 във Финландия и 2000 в Русия.

Саами са наследници на номадските племена, които населявали северните елементи на Скандинавия в продължение на хиляди години.

Когато финските племена идват на територията на днешна Финландия през 100 година сл. Хр., селищата на саами са разпръснати из целия полуостров. Днес те са лимитирани единствено до най-северните региони.

В Швеция и Норвегия се случва нещо сходно, като саами биват последователно изтласквани на север.

Произходът на саами е неразбираем и до през днешния ден. Някои учени ги причисляват към палеосибирските нации, а други считат, че те са пристигнали от Централна Европа.

Ето още любопитни обстоятелства за този северен народ:
Саамите са познати с това, че се занимават с еленовъдство. Еленското месо се употребява за храна, а кожата и козината се употребяват за изработката на облекла и обувки. От рогата и костите се вършат оръдия на труда и декоративни детайли.Саамите също по този начин са умели рибари и овцевъдци.Елените са толкоз значими за саами, че доста от тях посещават специфичен университет, с цел да се научат по какъв начин да се грижат за тези животни.Гледали ли сте „ Замръзналото кралство 2 “? Племето Нортулдра, което Елза и Анна срещат в омагьосаната гора, в действителност е основано на народа на саами, който обитава северните елементи на Норвегия.Саами са отчасти номади, защото те не стоят на едно място през цялата година.Саами има свои локални парламенти, които ги съставляват в Норвегия, Швеция и Финалндия. Те имат и лични вестници и радиостанции, където се отразяват тематики, свързани със саами.Саамите са показани и в Организация на обединените нации от Постоянния конгрес по въпросите на коренното население.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР