На 6 февруари 2022 г. “Нюзуик публикува статия от експертите

...
На 6 февруари 2022 г. “Нюзуик публикува статия от експертите
Коментари Харесай

Владимир Овчинский: Може ли война в Украйна да предизвика миграционен колапс в Европа

На 6 февруари 2022 година “Нюзуик ” разгласява публикация от специалистите на Корпорацията РАНД Шели Кълбъртсън и Чарлз Райс „ Нашествието в Украйна може да провокира голяма бежанска рецесия “:

„ Сега, когато Русия има задоволително войски и съоръжение, с цел да нахлуе в Украйна, в случай че дипломацията се провали, една от последствията от такава инвазия може да бъде голяма бежанска или миграционна рецесия. Ако това се случи, това ще има съществени филантропични, политически и стопански последствия както за бягащите украинци, по този начин и за европейските страни, в които отиват.

След съветската инвазия в Крим и Донбас през 2014 година 1,5 милиона украинци са били вътрешно разселени. Въпреки че малко украинци са поискали статут на емигрант, прилежаща Полша е издала към 300 000 визи за краткотрайно престояване на украинци през последните години, до момента в който съгласно някои общият брой украинци, живеещи и работещи в Полша след тези събития, е до 2 милиона.

Но нашествието в Крим/Донбас през 2014 година беше географски изолирана в южната и източната част на страната, в региони, обитаеми най-вече с рускоговорящи, доста от които останаха на мястото си.

Голямо съветско навлизане през 2022 година в централна и западна Украйна може да се развие доста друго и да докара до огромни потоци от население, в това число към прилежащи страни, множеството от които са държави-членки на Европейския съюз (ЕС).

Украйна е страна с население от 44 милиона души. Министърът на защитата на Украйна пресметна, че нашествието може да докара до бягство от бойните полета на 3 до 5 милиона украинци. Правителството на Съединени американски щати пресмята сред 1 и 5 милиона бежанци. Може да търсят безвредно място другаде в Украйна или в прилежащи страни. Това може да е още по-лесно, защото неотдавнашната политика на Европейски Съюз планува, че украинците не се нуждаят от виза, с цел да влязат в Шенгенското пространство (Румъния сега не е в Шенгенското пространство, само че други граничещи членки на Европейски Съюз Унгария, Словакия и Полша са). Украинците, бягащи от спора, могат просто да вземат рейс или да карат, най-лесният метод е до Полша.

Не е мъчно да си представим, че селските региони в Западна Украйна и Полша внезапно ще би трябвало да се оправят със стотици хиляди или повече хора.

Такова всеобщо придвижване на хора, невиждано в Европа от Втората международна война, може да докара до филантропична злополука и да засегне европейската политика не по-малко от бежанската рецесия от 2015 година (когато 1,3 милиона мигранти потърсиха леговище единствено тази година в търсене на метод да бягство от войни в Близкия изток и компликации в Африка).

Не е мъчно да си представим, че селата в Западна Украйна и Полша ненадейно ще бъдат изправени пред нуждата да се оправят със стотици хиляди или повече хора, както и със опазване на здравето, храна, жилища, обучение, сигурност и други неотложни потребности.

Съседните страни, страните членки на Европейски Съюз и НАТО може да желаят да подхващат дейности за намаляване на рецесията.Помощните доставки могат да бъдат превозени по шосе и железопътен превоз, в това число до Западна Украйна. Но филантропичните провокации могат да бъдат големи.

Миграционната рецесия от 2015 година имаше доста влияние върху европейската политика и сподели евентуални политически опасности. Крайнодесните партии в Германия, Австрия, Франция и другаде процъфтяват. Проучванията демонстрират, че имиграцията е била най-съществен въпрос за гласоподавателите на референдума за Брекзит през 2016 година, като повишаването на бежанците в Европа е изключително изострен проблем.

Докато украинските мигранти може да се преглеждат от новите приемни общности като по-културно сходни от мигрантите от други райони на света, такива огромни нови талази от хора могат да съставляват особени провокации по време на свързаната с ковид икономическа неустановеност.

В случай на доста по-голямо разселване на украинците тази година, политическите последствия могат да бъдат сходни и да поддържат десни и националистически придвижвания.

Всяко отрицателно отношение към бежанците в общностите, изправени пред мигрантски потоци, може в допълнение да раздели членовете на НАТО (ефект, който би бил приветстван в Русия и евентуално остър от напъните за дезинформация).

Всяка реакция против бежанците в общности, изправени пред мигрантски потоци, може в допълнение да раздели членовете на НАТО.

Един от методите за намаляване на някои от тези опасности и възстановяване на изискванията за бягство от украинци е да ги преглеждаме като стопански актив. Проучването на РАНД за бежанците в Близкия изток сподели какъв брой е значимо да се даде опция на бежанците да работят за повишение на тяхната самодостатъчност и достолепие. Европейски Съюз би могъл да схване стратегически метод за оценка на техните умения и принос, като ги съпоставя с общности с недостиг на пазара на труда като няколко източноевропейски страни. Европейски Съюз би могъл да създаде система от средносрочни позволения за престояване или работни визи за украинци в сходство с метода на Полша към по-ранната вълна от украинци или метода на Колумбия към венецуелците.

Независимо от стъпките за намаляване, милиони украинци евентуално ще останат за непрекъснато в новите приемащи страни. Скорошно изследване на РАНД откри, че по-голямата част от бежанците не се връщат вкъщи. Установено е, че по-малко от една трета от бежанците са се завърнали 10 години след края на спора. Това е асъдействало за към 82 милиона вътрешно разселени хора по света (както бежанци, по този начин и вътрешно разселени лица) и този брой се е удвоил през последното десетилетие.

В края на публикацията специалистите на РАНД вършат ненадейно умозаключение: „ Рискът от милиони разселени хора в Европа, сходни на които не са виждани от Втората международна война, може да бъде още една причина да се уверим, че съветската инвазия на Украйна няма да се случи”.

Коментар

Публикацията на специалистите на РАНД е странна и спорна, като всичко, което излиза в последно време от американски специалисти по руско-украинската рецесия. Или по-скоро по руско-американската рецесия.

Ако войната е невъзможна по принцип, тогава за какво е належащо да се приказва за нейната наложителност всеки ден?

Освен това методологията за оценка на вероятния брой бежанци и мигранти очевидно куца и зависи от идеологическите настройки на създателите на прогнозата.

1. Експертите на РАНД изхождат от обстоятелството, че при положение на война жителите на Украйна ще бягат от съветската войска като от настъпление на марсианци. Но няма да се случи по този начин в реалност Няма да има всеобщо изселване, тъй като елементарните хора не могат да бъдат заблудени с примитивна агитация. Руснаци и украинци няма да бягат от руснаци и украинци.

2. 300 000 визи, издадени от Полша за украинци, не са визи за бежанци от идната война. Това са главно визи за работа в Европа, тъй като изискванията и заплащането за работа в Европейски Съюз са по-привлекателни, в сравнение с в Украйна.

3. Бежанците от Ирак, Либия, Сирия не могат да се съпоставят с вероятни мигранти от Украйна. От Африка и Близкия изток хората бягат от геноцид и апетит. А в Украйна, при положение на боен спор, нито едното, нито другото няма да се случи.

Що се отнася до мирното решение на всички проблеми, никой рационален човек в никакъв случай няма да спори с това.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР