На 6 декември църквата почита свети Николай Чудотворец. Народът нарича

...
На 6 декември църквата почита свети Николай Чудотворец. Народът нарича
Коментари Харесай

Никулден е. На трапезата се поднося риба

На 6 декември църквата уважава свети Николай Чудотворец. Народът назовава празника Никулден.

Нека огромното празнуване да стартира в този момент

Той е един от най-важните празници в църковния календар. Посветен е на свети Николай Мирликийски, който се уважава като месия на пленниците и настойник на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите.

Св. Николай е роден в Патара. Според преданията той е индивидът, който неусетно подмята кесии със злато в дома на обеднял татко и той омъжва трите си дъщери. На него се приписват и доста чудеса, избавящи моряците и пътуващите по море от водните стихии. Умира през 342 година в гр. Мира, Ликия, в югозападна Мала Азия. През 1087 година мощите на св. Николай са пренесени в Бари, Италия, където се намират и в този момент, съхранявани в издигната за задачата базилика, наречена на името на светеца.

Снимка: iStock

В българската православна традиция светецът Николай, чието име значи „ побеждаващ “, се уважава и като патрон на риболовците. Според народно-християнския мит за подялбата на света нему се паднали моретата, реките, езерата. Той е стопанин на целия подводен свят.

На този ден се украсяват коледните елхи, а на трапезата се сервира риба, чието тяло е покрито с люспи, най-често – пълнен шаран . Денят е всеобщ празник и се празнува и в фамилиите, в които няма именик.

По рибните щандове в Бургас съвсем липсва прясна черноморска риба

В католическите страни на този ден вечерта на децата се вършат дребни дарове, които се скриват в обувки или чорапи, с цел да ги намерят на сутринта. Обичаят води началото си от славата на светеца като донор на бедните.

Интересни събития чакат жителите и гостите на Бургас за празника

Имен ден имат Николай, Никола, Николета, Николина и техните производни – към 190 000 души в България. Празнуват още моряците, риболовците, банкерите и търговците. Светецът е настойник на Бургас и днешният ден е празничен и почивен за града.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР