На 5-ти септември църквата почита св. пророк Захария и праведна

...
На 5-ти септември църквата почита св. пророк Захария и праведна
Коментари Харесай

Почитаме св. пророк Захария и праведна Елисавета

На 5-ти септември църквата уважава св. оракул Захария и праведна Елисавета. Двамата светци са родители на св. Йоан Кръстител. Имен ден през днешния ден честват всички, които носят името: лза, Елисавета, Изабела, Захари, Хари, Светлозар, Светлозара.
До дълбока напреднала възраст родителите нямали деца.Но един път, когато св. Захарий бил трябвало да влезе в Йерусалимския храм, с цел да покади, му се явил архангел Гавриил и му известил, че жена му ще му роди наследник, който би трябвало да бъде наименуван Йоан. Св. Захарий не повярвал и за това Гавриил му лишил гласа, досега, в който се сбъдне предсказаното. Скоро откакто се прибрал вкъщи си, св. Елисавета заченала.

Всички считали, че детето би трябвало да носи името на татко си, само че св. Елисавета го кръстила Йоан, след което бащата проговорил, защото се изпълнило това, което му бил споделил Гавриил.

След като Иисус се родил, цар Ирод, схванал от влъхвите, че се е родил дълго чаканият Месия. Ирод се изплашил за трона си и за това решил да го убие.

Помолил влъхвите да го намерят. Когато разкрили Иисус обаче те получили привидение насън за подлите планове на Ирод и си отпътували към страната си, без да го известят. Тогава Ирод се ядосал и наредил да избият всички младенци във Витлеем и във всичките му лимити. За да не бъде погубен и нейният наследник, св. Елисавета се скрила, дружно с него, в една пустинна планина.

Укривайки се в планината, св. Елисавета дълго се молела на Бога да отбрани нея и сина ѝ. Като видяла бойците, които деликатно търсели бегълците и към този момент били наоколо, тя с смут извикала на най-близката канара: “Планино Божия, приеми майката и сина!”.

Скалата в същия момент се разтворила, приела ги в себе си и по този начин те се скрили от настигащите ги убийци. По Божие предписание за тях там се устроила пещера, избликнал извор с вода, а над пещерата израсла финикова палма, отрупана с изобилен плод. Когато майката и синът желали да ядат, дървото се наклонявало, давайки им плодовете си за храна, а по-късно още веднъж се изправяло.

Войниците, като не намерили св. Елисавета и сина ѝ, се върнали и известили на Ирод. Той пратил да попитат св. Захарий къде е синът му, само че той не им споделил и бил погубен сред църквата и олтара.

Четиридесет дни след убийството на св. Захарий, св. Елисавета умряла в пещерата, а св. Йоан бил хранен от ангел до постигане на пълноправие и защитаван в пустинята до деня, когато почнал да проповядва.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР