На 5 септември православната църква отбелязва Св. пророк Захария и

...
На 5 септември православната църква отбелязва Св. пророк Захария и
Коментари Харесай

Най-сладките и едни от най-разпространени имена да почерпят за имен ден

На 5 септември православната черква отбелязва Св. оракул Захария и праведна Елисавета, родители на Св. Йоан Кръстител. Захарий бил наследник на духовник Варахия, Елисавета - сестра на Анна, майка на св. Дева Мария.

Захарий бил погубен в храма сред жертвеника и олтара на Иродовите бойци, задето не споделил къде е синът му - детето Йоан, с цел да го погубят по наредбата за изтребване на Витлеемските младенци. Света Елисавета, защитавана от Бога, дружно със сина си живеела в разтворилата се планина.

По Божие предписание за тях там се устроила пещера, избликнал извор с вода, а над пещерата израсла финикова палма, отрупана с изобилен плод. Когато майката и синът желали да ядат, дървото се наклонявало, давайки им плодовете си за храна, а по-късно още веднъж се изправяло.

Четиридесет дни след убийството на Захария Света Елисавета, майката на Предтечата, се показала в тази пещера, а Свети Йоан бил хранен от ангел до достигането на пълноправие и защитаван в пустинята до деня на явяването си пред израилтяните.

Имен ден честват Бетина, Елза, Елисавета, Захари, Захарий, Захаринка, Изабела и Светлозар и производните им.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР