На 5 октомври тази година авторитетният The New York Times

...
На 5 октомври тази година авторитетният The New York Times
Коментари Харесай

Всички са знаели за кастинга на дивана в Холивуд

На 5 октомври тази година авторитетният The New York Times разгласява следствие, че един от най-влиятелните продуценти в Холивуд Харви Уейнстейн в продължение на доста години си е разрешавал " нежелани полови дейности по отношение на негови подчинени и млади актриси “. По-късно Уенскейн бе уволнен от личната му компания. За похищенията от негова страна заговориха няколко актриси като Анджелина Джоли, Гуинет Полтроу, а Ейжа Ардженто призна, че Уейнстейн я е принудил да прави орален секс с него . Някои от актрисите настояват, че държанието му не е било загадка за Холивуд, други споделят, че са шокирано от наученото.
Злоупотреба с власт
Първата жена, която споделя за похищенията на Уейнстейн, е Ромола Гарай . По думите ѝ, когато това се случва през 2000 година, тя е била едвам на 18 години, след първата ѝ огромна роля.
" Както при всяка друга жена в промишлеността, имах " персонално изявление " с Харви Уейнстейн. След прослушването той персонално трябваше да утвърди кандидатурата ", разказвай Гарай. Актрисата споделя, че са я помолили да се качи в хотелската му стая, където той я посрещнал по халат. " Не бях в правото си да се съпротивлявам. Това беше корист с власт ". Гарай изяснява, че проговаря в този момент, защото до този миг в киноиндустрията сходно държание не е считало за проблем и никой не би се заслушал.

След нея за похищенията от страна на Уейнстейн споделя телевизионната водеща Лорън Сивиан . По думите ѝ, преди 10 години продуцентът я е притиснал в ъгъла по време на ваучър, споделил ѝ да мълчи и почнал да мастурбира, до момента в който не достигнал оргазъм . Сивиан изяснява мълчанието си със страха от скандал, както и от самия Уейнстейн, който имал голямо медийно въздействие.
Бившият модел Зоу Брок споделя пред изданието Medium, че е била на 23 години, когато се среща с Уенскейн. Той я отвел в хотела си, казвайки ѝ, че там се е преместил купонът, а нейните другари идват с друга кола. Когато пристигнали, Уейнстейн се съблякъл и се опитал да ѝ направи масаж, а Брок се скрила в банята .
The New Yorker беседва с други жертви на продуцента. Сред тях е Ейжа Ардженто , щерка на именития режисьор на филми на ужасите Дарио Ардженто . Тя споделя, че през 1997 година приела покана на продуцента за ваучър и открила, че в жилището няма никой различен с изключение на тях двамата. Уейнстейн излязъл от банята по халат и с лосион за масаж в ръка, тя се пробвала да стачкува, само че била толкоз уплашена, че не се съпротивлявала. Тогава Уейнстейн ѝ вдигнал полата и почнал да ѝ прави кунилингус . Ардженто споделя, че дълги години се е упреквала за това, че не е намерила сили да се отдръпне и е била мощно травмирана от случилото се. Чувството ѝ за виновност и неспособността да опише за случилото се задълбочавало и от обстоятелството, че тя няколко пъти е правила секс непринудено с него и приемала неговата помощ .
Начинаещата актриса Лусия Евънс споделя пред The New Yorker, че Уейнстейн я е принудил да прави орален секс с него . Той я поканил да поговорят за работа в офиса си, след това свалил панталоните си и я предиздвикал да вземе члена му в устата си . Евънс споделя, че го е помолила да спре, само че той не я слушал и тя просто се предала. " Той е наедрял мъж и ме надделя. Това е най-ужасното и тъкмо поради това той толкоз дълго е правил това с дамите - хората просто се предават, а след това се усещат отговорни за случилото се ".
Истории за похищения описват също Мира Сорвино и Розана Аркет . По думите на Аркет, тя е дала отпор на продуцента, въпреки той да я заплашвал, че прави огромна неточност. След това актрисата изгубила най-малко една от функциите, за която била определена. Аркет признава, че Уейнстейн е " вгорчавал живота " ѝ в продължение на доста години.
Вещественото доказателство
Вещественото доказателство, което получава The New York Times, е записът от похищението от страна на Харви Уейнстейн по отношение на италианския модел Амбре Гутиерес през 2015 година. По време на тяхна персонална среща, Уейнстейн я хваща за гърдите и без значение от митинга ѝ се пробва да вдигне полата ѝ . Моделът подава недоволство в полицията, а по-късно се съгласява на още една среща с продуцента, която записва. На записа се чува по какъв начин Уейнстейн я кара да отиде с него в стаята и да не прави подиуми във фоайето на хотела. Той се кълнеше в децата си, че няма да ми стори нищо неприятно и продължаваше да упорства, въпреки Гутиерес да повтаря, че ѝ е неприятно и не желае непосредствен контакт. На въпрос на модела за какво я е хванал за гърдите Уейнстейн дава отговор, че " по този начин е привикнал да прави " и ѝ споделя да седне до него, както и да не си скапват връзките поради " едни пет минути ".
След недоволството в полицията, в медиите стартират да излизат известия за предишното на Гутиерес, включително и, че е взела участие в развратните купони на италианския министър председател Силвио Берлускони , както и че е упреквала в полово принуждение италиански предприемач.
По думите на източник на The New York Times от полицията, без значение от всички събрани доказателство за виновността на Уейнстейн, окръжната прокуратура е отказала да образува наказателно дело.
На 10 октомври The New York Times заяви, че холивудските звезди Анджелина Джоли и Гуинет Полтроу също са били жертви на полов тормоз от страна на продуцента. На Полтроу Уейнстейн предложил роля във кино лентата " Ема " (1996 г.) по романа на Джейн Остин, в подмяна на интимни услуги. Според актрисата, преди началото на фотосите продуцентът я повикал в хотелската си стая. По време на срещата той ѝ предложил да влезе в спалнята, с цел да я масажира. Тя отхвърлила предлагането на Уейнстейн, а по-късно с него разговарял за случая артистът Брад Пит, с който Полтроу се срещала по това време. Уейнстейн я предизвестил да не разгласява случилото се. " Мислех, че ще ме уволни ", спомня си актрисата.
Заговор за безмълвие
В публикацията си " Медийните съучастници на Уейнстейн ", The New York Times написа, че държанието на Уейнстейн е било обсъждано от години, само че медиите не са писали за това, защото никой не е желал да скапе връзките си с продуцента. В същото време журналистката и основателка на TheWrap Шарън Уоксман споделя, че тези опити са били пресичани и в The New York Times. По думите ѝ през 2004 година тя се е пробвала да написа за The New York Times (където тогава работела) репортаж по тематиката — само че материалът бил грубо редактиран, изрязан и от него била отстранена цялата информация за обвиняванията към Уейнстейн . По думите на Уоксман, това е било направено под натиска както от страна на самия продуцент, който е бил рекламодател на изданието, по този начин и на неговите другари – Мат Деймън и Ръсел Кроу.
Реакцията на сътрудниците на Харви Уейнстейн в Холивуд не беше светкавична. Няколко дни след обявата в The New York Times Мерил Стрийп (която назова Уейнстейн " господ " в речта си на фестивала " Златен глобус " през 2012 година) съобщи, че за държанието му в промишлеността не всички са знаели. " Ако това беше известно, то от дълго време щеше да е в пресата ", сподели актрисата в публично изказване. Тя описа, че Уейнстейн постоянно се е отнасял към нея почтително, въпреки че е бил експлозивен, а по този начин също и че не е знаела нищо за половите му похищения към други дами.
За недопустимостта на сходни действия се изрекоха и актрисите Дженифър Лоурънс и Джуди Денч . В същото време те допълват, че в никакъв случай не са се сблъсквали с неподобаващо държание от страна на Уейнстейн. Джесика Честейн обаче написа в Twitter, че е била предупреждавана за " навиците " на Уейнстейн през цялото време на кариерата си. " Всички говореха за това. Да го отричаш значи да създаваш удобни условия тези неща да се повтарят ".
Същото удостовери и Глен Клоуз , добавяйки, че институтът " кастинг на дивана " към момента процъфтява в Холивуд, където се счита за обикновено " могъщ, егостичен и прочут човек да чака полови услуги в подмяна на работа ". А Кейт Уинслет разяснява, че до нея са достигали сходни клюки, само че тя се е надявала да не са истина.
Ситуацията бе коментирана и от Хилари Клинтън, която Уейнстейн обществено поддържаше за президент, включително и със спонсорство. В публично заявление тя споделя, че е била шокирана от оповестената информация: " Поведението, разказано от дамите е неприемливо. Тяхната храброст и поддръжката на обществото на доста значими за това сходни неща да не се повтарят ".
Кой поддържа Уейнстейн, а след това премисли
Родният дизайнер и другар на Уейнстейн Дона Карън се опита да го отбрани. Помолена да разяснява обстановката, тя сподели, че неподобаващото отношение към дамите в целия свят би трябвало да се изобличава. Но, съгласно нея, доста дами със своята полов външен тип сами си " просят " похищенията – и " би трябвало да се мисли за това по какъв начин се възпитават децата, какво да им се позволява да обличат и по какъв начин се държат ". По-късно тя върна думите си обратно, казвайки, че са извадени от подтекста.
Съпругата на продуцента разгласи решението си да се раздели с него. 41-годишната дизайнерка Джорджина Чапман съобщи: " Сърцето ми се къса поради всички дами, които понесли страшни премеждия поради сходни непростими действия… Реших да напусна брачна половинка си. "
Източник: meduza.io
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР