На 5 километра от северното германско крайбрежие се намират островите

...
На 5 километра от северното германско крайбрежие се намират островите
Коментари Харесай

Ще потънат ли германските острови Халиген

На 5 километра от северното немско крайбрежие се намират островите Халиген – 10 дребни парченца земя във Ваденско море. Заради покачването на равнището на международния океан скоро те могат да изчезнат от картата на света, написа Тасмин Уолкър за " Дойче веле ".

Отдалече мъгливите хълмове, издигащи се над синьо-сивата водна повърхнина край северното немско крайбрежие, могат да бъдат взети и за сенки на хоризонта. Но от близко островите Халиген във Ваденско море са си напълно същински. Тези 10 мънички части блатиста земя в Северно море през годините са устоявали на гнева на вълните и капризите на времето.

С насипи не могат да бъдат предпазени крайбрежията на дребните островчета - когато се развихри морска стихия, водата превзема сушата, поглъщайки всичко по пътя си. В рискови случаи над водата остават да стърчат единствено къщите на локалните хора, издигнати върху изкуствено основани могили.

Зандра Венд, която е израснала на Хоге, втория по величина от десетте острова Халиген, споделя, че е необикновено прекарване да се види по какъв начин Северно море приижда, наводнява острова, след което още веднъж се отдръпва. Много хора идват особено, с цел да следят естественото събитие, които, по думите на Венд, не нанася вреди на острова, а таман в противен случай - съхранява го.

Халиген пазят континенталния шелф

Векове наред наводненията, които заливат островите Халиген - с построени насипи приблизително по 4-5 пъти годишно, а тези без защитни уреди до 50 пъти годишно - водят до отсрочване на седименти. Благодарение на тези отлагания островите се разрастват по едно и също време с повдигането на морското ниво. Това е значимо освен за живота на островите Халиген, само че и за отбраната на немския северозападен бряг. По-голямата част от него е под морското ниво, заради което дребните зелени островчета Халиген извършват ролята на дига за континенталния шелф, предпазвайки го от наводнения.

" Тази островна група, както и другите острови отвън континенталната част, образуват самобитна преграда против високите талази ", споделя Ханс-Улрих Рьоснер, началник на офиса за Ваденско море към природозащитната организация WWF.

Следователно за континента е от огромно значение оцеляването на дребната островна група, само че във времена на климатични промени това може да се окаже непостижима задача. Вторият по величина остров Хоге разполага с шлюз, а през 30-те години на предишния век е издигната ниска дига, която да редуцира наводненията през летните месеци, когато кравите и овцете пасат. В резултат обаче на сушата се утаяват по-малко седименти, което значи, че островът не може да пораства както преди. Това се оказва проблем, защото морското ниво се покачва по-бързо.

" Обмисляме да оставяме шлюза отворен, с цел да идва повече вода, след което още веднъж да го затваряме, тъй че водата да остава по-дълго на острова ", споделя кметицата на Хоге Катя Юст. Компетентният орган - Държавната работа за отбрана на крайбрежията, националните паркове и моретата Шлезвиг-Холщайн - изследва дали този механизъм е използван и на другите острови Халиген.

Сигурно леговище в бурите

Междувременно се построяват защитни валове към къщите на могилите по този начин, че те да бъдат по-добре предпазени от вълните. Мерките се постановиха след двата мощни урагана Кристиан и Ксавиер, които бушуваха в Северна Европа в края на 2013 година.

Различни проучвания предвиждат, че през идващите 50 до 100 години някои от 10-те дребни острова могат да се окажат под вода. Но съгласно Катя Юст, като цяло измежду локалните поданици няма суматоха.

" Да се страхуваш да живееш някъде, тъй като това място може да изчезне, би било прочувствено самоубийство ", споделя тя. " Ако все мислим какво би могло да се случи, когато ни застигне стихия със силата на Кристиан или Ксавиер, ще би трябвало да се изнесем отсам. "

Което е немислимо за локалните хора: " Това е нашият свят, нашият живот. Хората могат да се местят по някакви други аргументи, само че не и поради водата. Не и когато сте роден тук ", споделя Зандра Венд.

Всичко, което би трябвало да знаете за: На път (1488)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР