На 5 декември в Москва започна ваксинация на населението -

...
На 5 декември в Москва започна ваксинация на населението -
Коментари Харесай

Всичко за руската ваксина – съставки, странични ефекти и за кого е противопоказна

На 5 декември в Москва стартира имунизация на популацията - лекарите, учителите и чиновниците на градските обществени служби ще бъдат имунизирани първи. Списъкът ще се уголемява с производството на новите партиди ваксини. На московчани ще се инжектира лекарството Sputnik V, основано от учени от Центъра ''Гамалей''. Какво би трябвало да се знае за тази инжекция и всички идни имунизации, написа.

- С какво ще се имунизират руснаците?

- На 2 декември съветският президент Владимир Путин прикани вицепремиера Татяна Голикова да стартира имунизация против новия вид ковид. И от 5 декември, тя стартира в Москва, заяви кметът на столицата Сергей Собянин в своя блог.

Руснаците ще бъдат имунизирани с първата в света ваксина Sputnik V - основана е от учени от Центъра. Гамалей. Сега лекарството към момента минава през третата, последна фаза от клиничните изпитвания. Въпреки това, в сходство с разпоредбите, признати по време на пандемията, Министерството на здравеопазването на Руската федерация позволи авансово да се записва лекарството и да се употребява за имунизация на руснаците, въз основа на позитивните резултати от първите две етапи на опитите.

- Как работи имунизацията?

- Учени от центъра Гамалей взеха генетичен материал от вируса SARS-CoV-2 и отстраниха репродуктивния ген от него, който носи опасността за разпространяване на инфекцията. След това го сложиха в по този начин наречения притежател, наименуван вектор. Когато се ползва имунизацията, "векторът ", сходно на пощальон, доставя безвредния SARS-CoV-2 до клетките на организма. Там вирусът предизвика имунен отговор и по този метод се създават антителата в организма, които след това защищават от зараза.

- Каква влиза в състава на Спутник V?

- В допълнение към генетичния материал на SARS-CoV-2, препаратът съдържа помощни субстанции: захароза, етанол 95%, два типа сол, магнезиев хлорид хексахидрат, полисорбат, вода и химичното съединяване Трис. Всички те оказват помощ на организма да усвои лекарството и изискват в допълнение внимание, предизвестяват лекарите, защото свръхчувствителността към едно от тях може да предизвика нежелани странични резултати.

- За кого е противопоказна имунизацията?

- Хората с хронични чернодробни и бъбречни болести, тежки болести на хемопоетичната система, епилепсия, както и инсулти и други болести на централната нервна система би трябвало да се имунизират с нараснало внимание. Необходима е също консултация с доктор при болести на сърдечно-съдовата система, първоначални и вторични имунодефицити, автоимунни болести, белодробни болести и астма.

Пациентите с диабет и метаболитен синдром също би трябвало да бъдат деликатни. Сред противопоказанията за имунизацията са също бременни и интервалът на кърмене, написа в инструкциите за Sputnik V, оповестени от Министерството на здравеопазването на Руската федерация. Освен това децата не би трябвало да бъдат имунизирани, защото към момента не са извършени ваксинални изследвания с тази група.

- Какви странични резултати може да провокира имунизацията?

- Болезненост и отичане на мястото на инжектиране, студени тръпки, тресчица, главоболие, отмалялост и болки в ставите и мускулите - всичко това може да се появи при някои хора след използването на имунизацията Sputnik V. Може да се появи и гадене, загуба на вкус, подути лимфни възли, само че всичко това ще зависи от самостоятелната нетърпимост към съставените елементи на лекарството.
Независимо от това, както по-рано съобщи заместник-директорът на Центъра Гамалей Денис Логунов, до момента в който доброволците, върху които е тествана имунизацията, към момента не са разкрили съществени странични резултати, които биха предизвикали необратими процеси в организма.

- Как да се подготвим за имунизацията?

- Няма наложителен обзор преди имунизацията. Но въпреки всичко руснаците, които се тормозят от странични резултати, е по-добре да се съветват с доктор преди въвеждането на Sputnik V, споделя основния откривател на Гамалей Анатолий Алтщайн.

Освен това в самия ден на имунизацията несъмнено не би трябвало да се пие алкохол, защото той не е съчетаем с никое лекарство, предизвести основният нарколог на Министерството на здравеопазването Евгений Брун. И още - не ходете на фитнес, не пушете, и не яжте мазни и пържени храни.

По-добре е да прекарате този ден умерено, без съществени физически натоварвания, предизвестиха в оперативния щаб за надзор и мониторинг на обстановката с ковид в Москва.

- Как наподобява процесът на имунизация?

- Лекарството се инжектира в рамото и в случай че там не е допустимо, тогава в бедрото. Ваксинацията се прави на два стадия с отмора от три седмици. Повторната имунизация е нужна, с цел да се подсигурява развиването на дълготраен имунитет, показва уебсайтът на Sputnik V.

- След какъв брой време ще се появят на антителата?

Антителата против COVID-19 се развиват при имунизираните в границите на 2 до 3 седмици. В някои групи от популацията могат да зародят проблеми - да вземем за пример при хората над 80 години може въобще да не ги развият, защото имунната им система към този момент не е изправна. Също по този начин тялото на тези, които постоянно употребяват алкохол, може да не реагира на лекарството, защото той е отровен за всяка разрастваща се клетка, предизвести ръководителят на Центъра Гамалей Александър Гунцбург.

„ Освен това тежкият стрес или постояннио напрежение също не способстват за производството на антитела. Също по този начин, тези, които одобряват статини - противовъзпалителни медикаменти, които въздействат на размножаването на клетките - нормално са онкологични пациенти “, сподели лекарят.

- Колко дълго ще продължи имунитетът?

Имунитетът против ковид след имунизация със Sputnik V може да продължи до две години или повече, сподели основният съветски експерт по инфекциозни заболявания Владимир Чуланов. „ На доктрина вирусът не е прекомерно непостоянен и се надяваме, че антигенната му конструкция ще бъде непокътната. В подобен случай имунизацията в действителност може да има дълготраен резултат. Две и повече години “, означи той.

В същото време ще има и такива, които може да не бъдат наранени от имунизацията. „ Някой развива доста мощен предпазен имунитет, до момента в който други може и да не го развият. В такива случаи не е изключена опцията за заразяване, само че на доктрина заболяването ще премине леко. И като цяло процентът на такива хора е доста дребен “, - посочи Владимир Чуланов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР