На 5 декември православната църква чества Свети Сава Освещени ,

...
На 5 декември православната църква чества Свети Сава Освещени ,
Коментари Харесай

Православната църква почита св. Сава Освещени

На 5 декември православната черква празнува Свети Сава Освещени, построил в края на живота си голям брой манастири и лечебни заведения.

Син на благороден жанр на 18 години става духовник и по-късно аскет в пустинните местности край река Йордан. Свети Сава дава цялото си завещание за построяването на странноприемници, лечебни заведения и един манастир до град Йерусалим.

Интересното е, че в българските предания най-често Сава е показана като светица - настойничка на чумата. Българинът счита, че тя е сестра на Варвара, а неин брат е св. Никола, чиито празник се отбелязва ден по-късно - на 6 декември. В някои места празнуват празника като на светец - мъж, настойник на вълците (вълчи пастир).

Обредните практики са сходни като тези за Св. Варвара, тъй като двете сестри приготвят всичко за деня на брат им Никола. " Варвара вари, Сава пече, Никола иде с огромната лъжица и посетители гощава.” - споделя националната приказка.

Сава е свързан/а и с плодовитостта, по тази причина на този ден бездетните булки изпълнявали обред, дружно с най-старата жена в дома.

На Савинден се приготвя Никулденската софра, а на някои места подготвят в чест на мъртвите варено жито и го раздават на гробищата за помен.

Имен ден честват: Сава, Савка, Савина, Владислава, Владислава, Славка, Славчо, Съби, Десислава, Десислав.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР