На 4 юли ще се проведе обществено допитване в 4

...
На 4 юли ще се проведе обществено допитване в 4
Коментари Харесай

Ново обществено допитване в села край Обзор

На 4 юли ще се организира публично допитване в 4 села край Обзор, съобщи БНР.

Местните поданици ще дават отговор на въпроса “Подкрепяте ли предлагането селата Баня, Емона, Паницово и Козница да останат в рамките на община Несебър “.

Инициативата е в отговор на извършения на 28-и февруари локален референдум, на който 73 на 100 от жителите на Обзор и още 6 села гласоподаваха за отделянето им от морската община. Предстоящото публично допитване закупи известност като контрареферендум. В него право на глас имат 226 локални поданици.

След провеждането на референдума на 28-и февруари за отделянето на Обзор и още 6 села в независима община се стигна и до инициирането на контрареферендум. Само този факт е задоволително сладкодумен за комплицираните взаимоотношения, конфликтите и опълчването, което роди от самодейността.

Два комитета още веднъж са регистрирани в община Несебър. Първият е инициативният комитет за провеждането на контрареферендума, а вторият е против концепцията и самодейността. По случая има и импортирани и две тъжби във Върховния административен съд.

Едната е на регионалния шеф на Бургас Мария Нейкова, която дефинира контрареферендума като незаконосъобразен с претекст, че не може да се гласоподава за оставането на 4-те села в границата на община Несебър в случай, че все още те не са отделени от нея.

Другата тъжба е против дейностите на съда, че не се е произнесъл бързо и навреме по отношение на законността на контрареферендума.

Междувременно Върховният административен съд върна делото по жалбата против контрареферендум в община Обзор. Жалбата е от регионалния шеф на Бургас Мария Нейкова, която е срещу четирите села да проведат ново допитване за да останат в община Несебър.

Според висшите магистрати събитието, че жалбата е импортирана преди решението на Общинския съвет в Несебър и е постъпила в регионалната администрация, не е съображение тя да не бъде прегледана.

В жалбата си Нейкова показва, че провеждането на контрарефендум е нелегално, тъй като досега те не са отделени от община Несебър.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР