На 4 януари се навършват 146 години от Освобождението на

...
На 4 януари се навършват 146 години от Освобождението на
Коментари Харесай

Отбелязваме 146 години от Освобождението на София

На 4 януари се навършват 146 години от Освобождението на София. На този ден подразделения от Западния отряд на съветската войска, командван от ген. Гурко, влизат тържествено в бъдещата българска столица, напомнят от Столичната община.

Бойните дейности за завладяването на София са с значимо стратегическо значение за по-нататъшното нахлуване на съветските войски в Тракия, защото градът е съществена база за доставяне на турската войска с муниции и снабдяване.

След завладяването на Плевен (10 декември 1877 г.) съветското командване се насочва към София. Западният отряд отпред с ген. Йосиф Гурко сполучливо минава Стара планина през Арабаконашкия проход и навлиза в Софийското поле. Руските елементи са групирани в две колони под командването на ген. Николай Веляминов и ген. Отон Раух. На 3 януари 1878 година те минават в общо нахлуване и поредно завладяват околните до София села. Изправена пред действителната опасност от обграждане, турската войска на Осман Нури паша стартира бързо евакуиране в направлението Перник - Радомир.

След намесата на консулите на Австро-Унгария, Франция и Италия е осуетен опит за подпалването на София. На 4 януари по обяд в града пръв влиза ген. Раух, а по-късно същия ден и ген. Гурко отпред на войските си. Те са посрещнати тържествено от поданството с музика и песни.

Завзети са огромни военни хранилища с муниции и снабдяване. В катедралния храм " Свети Крал " ( " Света Неделя " ) е отслужен признателен молебен за освобождението на София в наличието на генералите Гурко и Раух.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР