На 4 ноември 1922 г. британският археолог Хауърд Картър открива

...
На 4 ноември 1922 г. британският археолог Хауърд Картър открива
Коментари Харесай

4 ноември 1922 г. Гробницата на Тутанкамон

На 4 ноември 1922 година английският археолог Хауърд Картър открива гробницата на фараона Тутанкамон в Долината на царете в Египет.

Тутанкамон се възкачва на престола на осемгодишна възраст и умира на 19 години. Според множеството откриватели гибелта му е породена от мощен удар по тила. Някои по-нови проучвания сочат като по-вероятна причина гангрена на левия крайник (инфекция след строшаване на крака), съчетана с затруднения от малария, по този начин и рядко генетично заболяване.

Младият фараон става надали не най-известният държател на Древен Египет след откриването на гробницата му, въпреки че не е оставил забележима диря в своето ръководство. Популярността му се дължи както на уникалността на разкритието (до този миг всички известни царски погребения, а и освен царски, са разграбени от иманяри), по този начин и на така наречен „ проклинание на фараона “. Слухът за него се популяризира след гибелта на лорд Карнарвън, финансирал експедицията. Според слуховете „ гибелта долита на бързи криле при тоя, що е дръзнал да наруши спокойствието на фараона “.

В Музея в Кайро са изложени и над 1700 предмета, открити в гробницата на Тутанкамон. Много други с по-малка стойност се пазят в складовете. Две дълги зали и едно по-малко помещение са изпълнени с многочислените експонати. Безспорно най-ценният артефакт е позлатената погребална маска на Тутанкамон, инкрустирана със наследник лазурит.

Всъщност ориста на самия Картър ненапълно опровергава тезата за проклятието, защото той живее още цели 17 години след откритието си и почива от естествена гибел на 65-годишна възраст. Въпреки това авантюристите избират мистерията пред по-логичните догатки, че починалите археолози и сътрудници са станали жертва на локални вируси, с които са се заразили от храната и водата или посредством ухапвания от инсекти. Благодарение на легендата и на непокътнатата си гробница Тутанкамон се трансформира в най-известния през днешния ден фараон – макар късото си царуване, което надалеч не е от най-значимите в историята на Древен Египет.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР