На 4 май тази година (1222 сол) космическият апарат ИнСайт“

...
На 4 май тази година (1222 сол) космическият апарат ИнСайт“
Коментари Харесай

„Чудовищно“ марсотресение е най-силното, засичано на друга планета

На 4 май тази година (1222 сол) галактическият уред „ ИнСайт “ на NASA засече " чудовищно " марсотресение – най-силното, отчитано в миналото на планета, друга от нашата. Ако използваме земната канара, то неговият магнитуд е бил 5. Тук сходен трус би бил систематизиран като сдържан и не би провокирал прекалено много вреди.

На този стадий към момента нямаме визия какво тъкмо е провокирало това марсотресение, нито от кое място тъкмо е зародило. То обаче съумя да притегли вниманието на научната общественост.

Пълната спектограма на марсотресението. Източник: NASA/JPL-Caltech/ETH Zurich

От кацането си през ноември 2018 година до момента „ ИнСайт “ съумя да засече над 1300 труса. Като учат сеизмичната интензивност на Марс, учените се надяват да научат повече за кората, мантията и ядрото на планетата. Това от своя страна ще хвърли повече светлина върху метода, по който Марс (и други сходни планети като Земята) са се образували.

„ Откакто позиционирахме сеизмометъра през декември 2018 година, чакахме да се случи „ огромното “ [маростресение] – споделя планетарният геофизик Брус Банерд от Лабораторията за реактивно придвижване в Калифорния и началник на задачата „ ИнСайт “. – Този трус несъмнено ще ни разреши да погледнем планетата по различен метод. Години наред учените ще проучват тези данни, с цел да научат нови неща за Марс.

Тъй като марсотресенията не са толкоз стихийни, колкото земните, те са много по-трудни за засичане и други трептения – да вземем за пример от вятъра – могат да повлияят на отчитанията. Ето за какво “ИнСайт “ е оборудван с извънредно сензитивен сеизмометър, наименуван Seismic Experiment for Interior Structure (Сеизмичен опит за интериорна структура).

Смята се, че вулканичната интензивност също може да генерира сеизмични талази на Марс и специалистите не престават да разпознават нови модели в данните, които „ ИнСайт “ и неговия сеизмометър към този момент са изпратили до Земята.

На фона на всичко това за в бъдеще сигурно можем да чакаме нова и забавна информация, обвързвана с труса от 4 май 2022 година Едно е ясно обаче, той е рекордьор и доста над междинното, което човек би очаквал за Червената планета.

За страдание, „ ИнСайт “ изпитва известни механически усложнения. В момента на Марс е зима и равнищата на прахуляк във въздуха са много по-високи. Вследствие на това галактическият уред не съумява да получи задоволително слънчева светлина, която да зареди слънчевите му панели, и се принуждава да влезе в безвреден режим на действие (при него работят единствено най-основните му функции).

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР