На 4 декември в сградата на Централна минерална баня бе

...
На 4 декември в сградата на Централна минерална баня бе
Коментари Харесай

Накъде ще потече водата от Централната минерална баня?

На 4 декември в постройката на Централна минерална баня бе извършено публично разискване за бъдещето на северната част на постройката. Идеята на зам.-кмета на столицата по направление " Култура, обучение, спорт и предварителна защита на зависимости " Тодор Чобанов е тя да бъде употребена за разширението на музея на историята на София. Повечето от присъстващите на разискването изрекоха своите доводи срещу. Доц. Чобанов не беше деен в полемиката, само че на идващия ден пред Българска национална телевизия, дружно с архитекта на плана, несмущаван от други събеседници, описа за концепциите си.
Предложението на Чобанов е двата басейна да се трансфорат в концертни зали, в пространството на терасите да се излагат картини, а в средата да бъде повдигнат монумент на водата. Останалата част от пространствата ще бъдат употребявани за складове.
В края на септември 2017 година Столичен общински съвет приема стратегия за потреблението на минералните води, в която ясно е записано, че северното крило ще се резервира като СПА и балнеоцентър . Запазването на тези функционалности е признато и за баните в " Овча купел " и Горна баня. Една година по-късно, обаче за присъединяване в план за високи достижения в науката е препоръчано в Горна баня да се сътвори център по музеология, където да се образоват студенти по музейно дело, а банята в " Овча купел " да се трансформира в център по проучването на минералната вода. Според общинския консултант и зам.-председател на групата на Българска социалистическа партия в Столичния общински съвет (СОС) Милка Христова по този метод пространствата в баните ще се трансформират и в най-хубавия случай ще се запазят фасадите, само че предназначението им ще изчезне.
По думите на Христова в икономическото мнение за настоящите разноски на музея са взети изборно няколко пера – за ток, вода и на стойност 408 хиляди лева В тях обаче не са включени разноските за заплати, осигуровки, поддръжка и настоящи ремонтни действия. С описаните доходи от 201 хиляди лева излиза, че институцията се самоиздържа.

" За да покажат какъв брой скъпа ще е поддръжката на банята, не е изработен опит за сравняване с съответния обект, а са взети възможната прехрана на банята в Банкя, която не действа от 10 години”, добавя Христова.
" Калкулирани са разноски за банята на стойност от 935 хиляди лева Това е насмешка с всеки обикновено мислещ човек, който има приключен 12-ти клас. Не може да се събират дюли със сливи и да се прави подобен мармалад. За музея има разчетени доходи, само че няма разноски, а за банята няма изчислени доходи ", добави още Милка Христова за Actualno.com.
Един от главните причини на Столична община за непревръщането на банята в баня е неналичието на концесионер. По думите на Христова това се дължи на обстоятелството, че параметрите на концесията не са положителни не е бил изработен опит те да се подобрят, само че ето какъв е образецът с банята в Банкя.
" Там също се разрушаваше шедьовър. През 2016 година беше оповестена концесия, на която не се яви никой, само че не направихме банята музей. Тъй като банята е била обвързана с предстоящ хотел, учредихме право на градеж в прилежащо място, в което сдружението ще построи СПА хотел и с 9-те милиона, които заплатиха с правото на градеж сега се прави ремонта на банята и тя се резервира като общинска благосъстоятелност. Банята беше съхранена. Така че да приказват, че откакто концесията се е провалила, идва краят на банята, е несериозно ", разясни Милка Христова.
Срещу концепцията да се възстановят балнеоложките функционалности на банята Чобанов акцентира неналичието на паркинги наоколо до мястото . Това, обаче е едно от най-наситеното с транспортни връзки пространство – наоколо са спирки на трамваи, метро, паркингът на министерски съвет, както и Синя зона.
В разбора си Чобанов показва и терзанията си, че като баня обектът може да притегли представители на рискови групи, защото настройката на популацията била билетите да са евтини. Доцентът заместник-кмет прави план на българския пенсионер и преценя, че той не може да си разреши и разноски за балнео-лечебни процедури.

" Това, което сега се предлага ще коства 9 млн. лева, от които половината са грант, а другата половина - 4,5 млн. лева, е сметка на бюджета на общината. Там някъде в разбора се прокрадва, че за преустройството на банята също са нужни 9 млн. При 1,5 милиарда бюджет, 4,5 млн. са 0,3% от бюджета. Кому беше нужен ремонтът на градинката пред Народната библиотека, където се заровиха към 12 млн. лева изцяло непотребни, в случай, че всичко можеше да завърши със промяната на жълтите павета, които бяха рискови през зимата ", пита общинският консултант Христова.
" На 3 декември беше решено 5 млн. от продажбата на Общинска банка да бъдат заделени за реорганизация на топлоцентралата на НДК, в която ще бъдат построени над 4 зали с друга огромните, точно с сходно предопределение. Има сходни пространства от Студентски дом, които може да се употребяват ", отвърна Христова довода на Чобанов, че столицата има потребност от в допълнение пространство за културни събития.
В изявлението си за Българска национална телевизия зам.-кмета Чобанов показа нещата по този начин, че възможното възобновяване на същинските функционалности на банята биха били за сметка на опцията на жителите да наливат свободно от чешмите. В момента обаче 6 куб. метра от минералната вода се употребяват за отопление на музея, след което минават към чешмите. По непотвърдена информация се планува с нея да се отоплява постройката на Министерски съвет, а клюки настояват, че наоколо до мястото следва градеж на хотел, който също да се отоплява с нея . КОЙ ли ще е притежателят на този хотел?
Противниците на концепцията банята да бъде превърната в СПА център сочат намалелия дебит на водата. Според Чобанов след земетресението в Перник през 2012 година той е намалял на 12 л/с. Според присъстващи на публичното разискване, обаче в страната действат СПА центрове от същия мащаб, употребяващи запас с по-малък дебит от този на Централна баня. Гражданите упорстват за без значение хидроложко изследване, което да откри същинския капацитет на извора.
Бяха направени опити потребността от неповторимите свойства на водата да бъдат обвързани с хигиеничните потребности на хората.
" Това къде ще има вода – взема решение природата, къде ще има зала – взема решение индивидът . Не мога да приема, че с едно решение може да предрешиш потребностите на поколенията напред. Не мога да приема да имаш построена конструкция на минерална баня, която да е върху извор с неповторима вода за лекуване на редица болести и да превърнеш басейните в зали ", посочи Милка Христова.
В отговор на въпрос какво следва от тук нататък Христова отговори: " Надявам се че ще премислят избора си, макар че като виждам по какъв начин се случват нещата не съм огромен оптимист. "
Всички документи, свързани с плана, може да видите ТУК
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР