На 4 декември православната църква почита паметта на света Варвара.

...
На 4 декември православната църква почита паметта на света Варвара.
Коментари Харесай

В деня на св. Варвара: Посрещаме Женската Коледа

На 4 декември православната черква уважава паметта на света Варвара. Според легендата тя е живяла по време на ръководството на римския император Максимиян и е била щерка на знатния богохулник Диоскор.

Варвара приела Христовата религия, без да има единодушието на татко си, поради което той я предал на властника и била подложена на жестоки мъчения. Света Варвара била наказана и обезглавена от Диоскор през 282 година.

В България празникът е прочут като Женска Коледа и се отбелязва по друг метод. В Западна България дребни деца правят ритуали, тъй като те най-често се разболяват от шарка. Децата, които обикалят къщите, се назовават Варварици.

Света Варвара е настойничка на заболяването шарка, както и на други детски заболявания. Ето за какво през двата дни дамите не трябва да правят никаква домашна работа, с цел да не разсърдят светицата. На този ден дамите подготвят „ благи пити “, които намазват с мед и раздават из махалата.

Челцата на децата се намазват с мед, с цел да не боледуват от шарка. На този ден името не трябва да се загатва и я назовават Лелята, Баба Шарка, Баба Писанка и други.

На този ден в Тракия се коли кокошка и денят се назовава Кокошиден. Вечерта стопаните кадят къщата за първи път - първа кадена вечер, наричана „ кадилка “. В другите региони първата кадена вечер е Игнажден (20 декември).

На този ден домакините изпичат ритуален самун, варят жито, а в него пускат зърно фасул, леща и грах. Ако на този ден се случи да завали градушка, дамите изнасят свещ и я възпламеняват с вярата, че стихията ще спре. Най-възрастната жена в къщата прекадява трапезата. Тя подвига хляба високо, с цел да бъдат посевите високи. В огнището гори мощен огън, а с пепелта от него се ръсят нивите, с цел да бъде богата реколтата.
тагове празник
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР