На 31 октомври 1993 г. Холивуд е съкрушен от една

...
На 31 октомври 1993 г. Холивуд е съкрушен от една
Коментари Харесай

Последният хелоуин на Ривър Финикс – публичната наркотична тайна

На 31 октомври 1993 година Холивуд е сломен от една жестока вест, Ривър Финикъс е напуснал този свят, преди цели 30 години. Някъде в архивите на 911 стои уплашения глас на Хоакин Финикс, който моли за помощ, във въпросният миг подозира, че брат му е взел валиум. Докато колата за спешна помощ пристигна, Ривър към този момент е напуснал този свят, сестра му Рейн се е пробвала да го върне към живота, правейки изкуствено дишане на прага на клуб The Viper Room – това е един от най-хубавите клубове в Лос Анджелис, благосъстоятелност на Джони Деп.

До тях са Саманта Матис – приятелката на Ривър и Флий – басистът от Red Hot Chili Peppers. Парамедиците идват на време, само че за жалост не могат да създадат нищо. Ривър умира на 23-годишна възраст и към този момент е съумял да сложи началото на своята кариера. Внезапната гибел изковава неговия именит статус, а след няколко седмици излиза наяве, че Ривър е взел прекалено много опиати, освен това в изключително високи дози. В тялото му са открити кокаин, хероин, морфин, марихуана и валиум.

Тъй като приказваме за началото на 90-те години, скръбната новина идва по най-различни способи до почитателите. Някои прочитат информацията по Телетекста, други попадат на новината в радио излъчванията, някои четат вестници и най-важното, е че всички не имат вяра.

Въпросният Хелоуин се оказва още по-черен, когато идва информацията за друга гибел – Федерико Фелини също е умрял.

Светът в действителност е печален, а издания като Fotogramas разгласяват материала:

„ Ривър Финикс, една 23-годишна легенда “.

3 години по-рано, Ривър е разгласен в същия вестник за секс знак на 90-те години. Успехите му са впечатляващи, филмографията впечатлява огромните критици, а функциите му са добре подбрани. Мнението на околните е, че когато се снима филмът „ My Private Idaho “, Ривър Финикс и Киану Рийвс взимат опиати, смесват се с проститутките, с цел да могат да изиграят ролята на пристрастени към опиатите.

Въпреки разходките до комуните и клиниките за изчистване, Финикс живее малко по-далече от опиатите. Историята е разказвана доста пъти, само че съгласно Гавин Едуардс, във съдбовната вечер точно Джон Фрушанте – китарист на Red Hot Chili Peppers – дава на Ривър чашата с опиати. Ривър не е подозирал, че ще се дрогира с подобен микс, само че когато взима и валиум, обстановката към този момент е отвън надзор. По мнението на останалите очевидци, Хоакин се е забавил най-малко с половин час, преди да извика колата за спешна помощ.

Полицията не е потърсена, тъй като клубът не желае да скапе вечерта на останалите посетители. Никой даже не споделя на парамедиците какво е употребявано от звездата. Интересното е, че когато Матис приказва за случилото се през 2018 година е безапелационна, че Джон Фрушанте не е забъркан в случая. Тя е била сигурна, че Ривър не е бил привързан и не е имал проблеми с опиатите. За страдание се оказва, че има доста младежи, които опитват с опиати и за жал не знаят своята мярка, а това постоянно води и до съдбовен край. Това е мнението и на майката на Ривър, която по-късно разяснява случилото се пред LA Times.

Историята се трансформира с първата обич на Ривър – Марта Плимтън си спомня своята обич с Ривър, само че постоянно приказва по-трезво. Актьорът е бил извънредно добър и благ, само че в никакъв случай не е желал да оставя опиатите. Неговата гибел го трансформира в страдалец, паднал ангел или даже избавител, само че той не е тъкмо това. По нейните думи е бил обикновено и доста благо момче, което има унищожена душeвност и се пробва да я тушира с опиати.

Има причина за последното изказване – унищожената душeвност. Ривър и неговите братя и сестри, в това число Хоакин Финикс, се раждат в семейство на хипита, които по-късно откриват религията и живеят в безспорна фракция, която по някаква причина се трансформира в нещо напълно друго – божественото прави крачка обратно за педофилското. Хоаким и Ривър не приказват доста постоянно за случилото се, само че историята помни някои от легендите.

След като фамилията бяга за известно време от сектата, взема решение да се засели назад в Лос Анджелис и да се опита да откри пътя си в телевизионните медии. Ривър съумява да получи роля във кино лентата „ Explorers “, а малко по-късно се появява и филмът „ Stand By Me “. Именно там се стартира всичко с марихуана, а в следствие и с други опиати. Около филмите, Ривър стартира да се занимава и с музика, като неговата тайфа Aleka`s Attic е надалеч по-важна от всеки идващ филм, за който ще получи оферта.

Въпреки промяната на партньорки, най-често на снимачната площадка, Ривър живее с още една обществена загадка – опиатите. Ривър Финикс е трябвало даже да изиграе основната роля в „ Интервю с върколак “, само че откакто умира, Крисчън Слейтър подарява хонорарите в две от обичаните организации на Ривър. Малко по-късно се появява и Леонардо ДиКаприо, който на практика влиза в обувките на Ривър и изиграва някои от най-важните му функции.

Джеймс Камерън също е считал да употребява Ривър, вместо Леонардо, за ролята му в Титаник, само че в един миг не е допустимо. Итън Хоук също се трансформира, когато схваща историята на Ривър. Той осъзнава, че промишлеността е погълнала и унищожила един доста скъп и значим гений.

След тежката загуба е ясно, че различен от братята Финикс ще поеме щафетата. Хоакин в действителност съумява да се трансформира в легенда, въпреки и дълго време да отхвърля да приказва по тази тематика. Ривър е бил повода за по-малкия Финикс да преоткрие любовта си към киното, а по-късно и да преследва тази кариера. Хоакин твърди, че по някакъв метод се е чувствал задължен да продължи легендата на брат си и години по-късно, когато взима своята първа премия Оскар, най-вероятно е бил повече от удовлетворен, че е извършил фантазията на още един член на фамилията.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР