На 30 юни църквата чества Събор на Св.св. 12 апостоли

...
На 30 юни църквата чества Събор на Св.св. 12 апостоли
Коментари Харесай

На 30 юни празнуват всички, носещи името...

На 30 юни църквата празнува Събор на Св.св. 12 апостоли - Апостолите са персонажи в християнството, учениците на Иисус Христос, определени да проповядват новото обучение.

Имен ден честват хората с имената Апостол и Апостолка.

Събор на светите дванадесет апостола е празник, честван от античност след деня на славните първовърховни апостоли Павел и Петър († ок. 67 г.).

Св. правоверен цар Константин Велики  (274-337) построил в Цариград храм на името на светите Дванадесет апостола. Съществуват данни за празнуването на празника от IV век. 

Като чества паметта на всеки един от дванадесетте апостоли настрана, Църквата еднообразно благоговее и пред целия техен събор. Защото Свещеното Писание и Преданието, като възхваляват трудовете и мъченическата гибел настрана на всекиго от дванадесетте апостоли, популяризират ги всички дружно и равночестно.

По думите на Св. Писание всички те са другари Божии (Йоан 15:14), и когато Син Човечески седне на престола на славата Си, те всички ще седнат на дванадесет престола, с цел да съдят дванадесетте Израилеви колена (Мат. 19:28). Светото Предание назовава всички дванадесет апостоли славни и всехвални.
 10 поверия, които ни пазят от неприятен шанс  10 поверия, които ни пазят от неприятен шанс  10 поверия, които ни пазят от неприятен шанс  10 поверия, които ни пазят от неприятен шанс
За още потребни и практични статии .
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР