На 30 януари всяка година се почита пометта на тримата

...
На 30 януари всяка година се почита пометта на тримата
Коментари Харесай

Днес е денят на Свети Три светители

На 30 януари всяка година се уважава пометта на тримата Велики кападокийци: Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст, които са на всеобща християнска респект като Отци на Църквата и космополитен учители, и чийто престиж е безспорен в схоластиката, догматиката и християнското свещенодействие.

Това е най-големият набожен празник в Православната черква, отдаден на " Светата Троица " православни апологети - Йоан Златоуст, Василий Велики Кесарийски и Григорий Богослов.

Историята на празника датира от времето на ръководството на византийския император Алексий I Комнин, когато в Константинопол по отношение на лъжеучението на Василий Врач поражда спор за състезание всред Отците на църквата.

Свети Василий Велики и св. Григорий Богослов принадлежат към плеядата на кападокийските отци, завещали на поколенията скъпо документално завещание, а третият - свети Йоан Златоуст е бил свещеник на Константинопол. Всеки от тримата светители има собствен ден в църковния календар.

Празникът Свети Три светители е избран след плевел спор, зародил през 11-и век по въпроса кой от тримата е по-достоен и с по-голям принос за одобряването на християнската религия. Дебатиращите се разделили на " василиани ", " григориани " и " йоанити ".

Според преданието тримата светители се явили на епископа на град Евхаита - Йоан (1095), и му споделили, че пред Бога и тримата са равни по своя принос./ Трафик нюз
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР