На 30 ноември Европейската комисия излиза със становище, че одобрява

...
На 30 ноември Европейската комисия излиза със становище, че одобрява
Коментари Харесай

Трънливият път на унгарския план за възстановяване

На 30 ноември Европейската комисия излиза със мнение, че утвърждава националния проект за възобновяване и резистентност на Унгария. Това е последният утвърден проект от тези на всички 27 страни членки на Европейски Съюз. Повече от година лишава на Комисията да вземе решение по какъв начин да работи по отношение на страната с най-вече забележки за нередности при ръководство на европейските фондове и несъблюдение на условията на Европейски Съюз за господство на закона.

Планът е утвърден официално, само че Унгария не може да чака да получи заплащания по него скоро. Защо?

В проекта за възобновяване и резистентност и за отстраняването на нарушаванията, които излагат на риск бюджета на Европейски Съюз, Унгария се е заела да предприеме 17 коригиращи ограничения (remedial measures), дружно с други промени в региона на одобряване на господство на правото, свързани с независимостта на правосъдната власт, в границите на ясно избран набор от 27 „ значими етапни цели “ (super milestones). Това значи, че по Механизма за възобновяване и резистентност няма да се правят заплащания, до момента в който Унгария не извърши напълно и вярно тези 27 „ значими етапни цели “.

По оценка на Комисията обаче Унгария към момента не е изпълнила 17-те основни коригиращи ограничения според условната процедура, които да разрешат пускане на заплащанията по европейските фондове на страната. Според Комисията към момента е налице риск за бюджета на Европейски Съюз. Неизпълнените ограничения се отнасят най-много до успеваемостта на новосъздадения орган по интегритет и процедурата за правосъден надзор на прокурорските решения. В резултат на това Комисията ще резервира първичното си предложение от 18 септември за прекъсване на 65% от средствата по три оперативни стратегии по линия на политиката на доближаване на стойност 7,5 милиарда евро.

Най-важните промени, които Унгария би трябвало наложително да извърши, преди да може да бъде направено каквото и да било заплащане по МВУ, са:
Мерки за битка с корупцията: те включват основаването на нови, самостоятелни структури и органи — орган по интегритет и работна група за битка с корупцията — разполагащи с принадлежности и потенциал за действие; въвеждане на опцията всеки да оспорва в съда решенията на следователите или на прокурорите да не разследват; доста увеличение на количеството информация, която се изисква от длъжностните лица при правенето на декларациите за имущественото състояние; ограничения за възстановяване на конкуренцията и прозрачността при публичните поръчки; по-строги правила по отношение на споровете на интереси; нараснали условия за одит и контрол; гарантиране, че Европейската работа за битка с измамите (OLAF) ще може дейно да организира следствия в Унгария.Мерки за подсилване на независимостта на правосъдната власт посредством увеличение на пълномощията на самостоятелния Национален правосъден съвет за ограничение на непозволеното въздействие и дискреционните решения и гарантиране на по-обективна и транспарантна администрация в съдилищата; реформиране на действието на Върховния съд за ограничение на рисковете от политическо влияние; унищожаване на ролята на Конституционния съд при преразглеждането на дефинитивни решения на съдии по искане на обществени органи; както и унищожаване на опцията Върховният съд да преразглежда въпроси, които съдиите имат намерение да отнесат до Съда на Европейския съюз.  Стандартни ограничения за одит и надзор, сходни с тези, които се изискват за ПВУ на някои други страни членки: изцяло функционираща национална система за мониторинг на осъществяването на плана; тактика, в която се дефинира по какъв начин унгарският одитен орган ще одитира средствата по МВУ в сходство с интернационалните одитни стандарти.
И до момента в който Унгария към момента изпитва съществени усложнения с осъществяване на условията на Комисията, изплащането на средствата по механизма за множеството от останалите страни върви напред. Към момента над 27% от плануваните средства за грантове и над 11% от заемите към този момент са изплатени на страните с изпълнени стадии, като някои страни (Испания, Италия) скоро ще показват искане за трето постоянно заплащане по МВУ пред Комисията.

Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР