На 30 май около 05:30 сутринта безпилотен летателен апарат влетя

...
На 30 май около 05:30 сутринта безпилотен летателен апарат влетя
Коментари Харесай

В Москва след дроновете: Как да спим сега?

На 30 май към 05:30 сутринта безпилотен летателен уред влетя в дом № 98 на улица " Профсоюзная " в Москва. По някаква щастлива случайност експлозия не стана: БПЛА проби прозореца на един от жилищата, загуби крилото си и остана да лежи на пода, написа в репортаж за офанзивата неразрешеният в Русия опозиционен вестник " Новая газета ".

Половин час по-късно на мястото започнаха да идват служители на реда, парамедици и пожарникари. Евакуирани са три входа.

Повечето поданици признават, че не са чули безусловно нищо - звукът на дрона не ги е събудил. Събудили се, едвам когато служителите на реда започнали да звънят по вратите, призовавайки всички да излязат с движимостите си.

Сградата е отцепена, покрай нея дежурят дузина и половина полицейски коли, коли на Следствения комитет и Националната армия, три екипа коли за спешна помощ, чиновници на Министерството на изключителните обстановки.

„ Живея в същия вход, на 14-ия етаж, два етажа под жилището, в който влетя дронът “, споделя жена със синьо яке, която се показва за Евгения.

" Сутринта чух бръмчене - както се оказа, БЛА. И го чух да удря. Погледнах през прозореца, нищо. Тишина. Върнах се да дремя. И в 6 часа, когато будилникът звънна, отидох до прозореца - в двора към този момент имаше пожарникари и всичко беше отцепено. В 6:30 служител на реда се обади в жилището и каза да се евакуираме ".

За жителите на блока е построен пункт за краткотрайно настаняване в постройката на най-близкото учебно заведение. Но Евгения, както доста други, не отишла там: споделя, че не е сигурна, че кучетата са позволени. Два мощни млади булдога се разхождат на каишка до нея.

" В това отношение, благодаря, несъмнено. Всичко беше проведено бързо, даже три пъти се приближиха до мен и ми предложиха да отида там. Има чай, вода, можете да отидете до тоалетната ". 

Евгения споделя, че доста й се желае да има вяра, че случилото се „ не е обвързвано със СBO (специалната военна интервенция в Украйна - б.р.), че е просто нечия глупава смешка. Изобщо не иска да говори на украинска тема. Казва, че се опасява се за децата си и като цяло животът в този момент е заплашителен.

Много хора отхвърлят да приказват. Някои, като се приближиш до тях, първо желаят да си покажете документите, а след това отново мълчат.

„ Знаете ли, в този момент като цяло не е ясно какво може и какво не може да се каже. Затова по-добре да действаме съгласно лозунга:  " Не приказва! ", споделят две дами в прилежащ блок.

" Младежо, какво искаш? ", вика ненадейно тридесетгодишен мъж, седнал на скамейка против полицейския кордон. Самият Андрей (не е същинското му име) е разработчик на безпилотни летателни апарати.

" Видях останките от този дрон и мога да кажа, че това е по-малка трансформация на " Чесна " (леки американски едномоторни витлови самолети- б.р.). Военна разработка, а не граждански БПЛА, модифициран да носи снаряди. Такива БПЛА са способни да покриват разстояние до 300 километра. Нашият блок обаче не беше задачата. Това е разбираемо, тъй като преди да влезе в блока, БПЛА към този момент не издаваше звук. Тоест, доколкото разбрах, моторът му беше изключен благодарение на електронен сигнал, след което той стартира да планира - а те могат да планират на разстояние до 600 метра и вследствие на това той долетя до нас на 16-я етаж. Съдейки по останките, в жилището са попаднали единствено моторът с вътрешно горене и едното крило. Фугасен снаряд е паднал на улицата. „ Полезният товар “ на подобен БЛА е 3-4 кг ".

Андрей отбелязва, че моторите на дронове, като този, който падна върху сградата на " Профсоюзная ", отделят малко топлота по време на придвижване, тъй че е мъчно да се открие от топлинната диря.

" Мога да кажа, че Украйна в началото заложи на такива дронове и чудесно настрои тяхното произвеждане. Ние до момента... Ще ни отнеме шест месеца, с цел да наваксаме. Но се опитваме ".

Желанието да се " навакса " обаче не се поддържа от всички жители на дома. Много от тези, които се съгласяват да приказват, желаят въоръженият спор да завърши допустимо най-скоро.

„ Да се живее сега, разбирате ли, стана ужасно. Оказа се, че дрон може да влети в кухнята ти - споделя жена на към шестдесет години. - Не, не желая да приказвам за спецоперацията, само че избирам всичко да завърши. Живяхме в мир. Как да дремя в този момент? "

„ Разбира се, разбрах, че не всичко върви по метода, по който в началото планирахме. Но аз го подкрепях, постоянно съм гласувала за Путин “, подхваща нейна съседка. " Сега, почтено казано, към този момент не съм сигурна... "

" А в този момент какво да се прави? ", запитвам я аз.

" Не знам. И кой в този момент знае какво да прави? "

Само един човек в отговор на въпроса какво да се прави след офанзивата против Москва сподели, че " належащо е да се унищожи Киев ". И единствено един млад мъж, в противен случай, сподели: „ Трябва да свършим всичко и да седнем да преговаряме “.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР