На 3 юни с изпити по български език и литература,

...
На 3 юни с изпити по български език и литература,
Коментари Харесай

Сесията в СУ продължава с изпити по български и италиански език, и философия

На 3 юни с изпити по български език и литература, по италиански език и по философия и обществени науки продължава.
Изпитът по Български език и литература е от 9 ч., по италиански език и философия и обществени науки е от 14 ч.
Кандидатстудентският изпит по български език и литература ревизира и прави оценка познания и умения като резултат от образованието по български език и литература в междинното учебно заведение по посока на: четене с схващане на текст, включващо добиване на информация, извеждане на директни и непреки изводи, пояснение и обобщаване; притежаване на главните граматични, правописни и пунктуационни норми; редактиране на текст, основаване на аргументативен вид текст (есе), оповестиха от университета.
Изпитът се състои от две елементи: тест с 50 въпроса (70 точки, 1/3 от точките са за въпросите по литература) и задача за създаване на аргументативен вид текст по даден проблем - есе (30 точки). Максималният брой точки е 100.
Създаването на аргументативен текст по даден проблем - есе е наложителен съставен елемент от изпита, което значи, че при отвод от писането на есе точки няма да се присъждат, макар че претендентът може да е дал правилни отговори на задания от теста. Темата на есето може да бъде върху твърдение/сентенция от книжовен или нелитературен източник. Текстът би трябвало да е в размер до 3 страници.
Тестът включва въпроси както от затворен, по този начин и от отворен вид. Тестовите задания по литература и част от дилемите по български език са дефинирани въз основата на фрагменти от текстове. Въпросите, проверяващи литературните компетентности на претендентите, са основани върху фрагменти както от текстове, включени в програмата по български език и литература за наложителна подготовка за 11 и 12 клас, по този начин и от текстове, невключени в образователната стратегия. Въпросите върху фрагмент от неизучавано произведение са дефинирани по този начин, че отговорите им да не изискват познаване на целия текст.
По-малка част от въпросите, свързани с литературни компетентности, изискват фактологически познания (разпознаване на авторство, заглавие и т.н.), а по-голямата част от тази група въпроси допуска умения за четене на живописен текст – пояснение на мотивацията на героите, пояснение на функционалността на употребяваните изразни средства, коментар върху структурни особености на текста и така нататък
Продължителността на изпита е 4 часа.
Конкурсният изпит по италиански език се организира в границите на проучвания в междинното общообразователно учебно заведение лексико-граматически материал, уголемен до дейното притежаване на към 4000 думи и изрази, което допуска спомагателни занимания и четене на истинска литература. Изпитът се състои от диктовка, преразказ на прочетен текст, превод от италиански на български език и езиков тест. Общата дълготрайност на изпита е 4 часа.
Диктовка (с размер до 20 машинописни реда) има за цел да ревизира до каква степен претендентът вярно възприема италианската тирада и владее италианския правопис.
В преразказа (на текст с размер до 1 машинописна страница) се ревизира умеенето на претендента да предава изцяло и обвързвано наличието на два пъти прочетен текст. За преразказ се дава чужд текст по тема, застъпена в програмата на междинните учебни заведения.
Преводът (с размер 20-25 машинописни реда) от италиански на български се прави без речник. С него се цели да се ревизира владеенето на лексическия и граматическия материал и предаването на верен български език на автентичен италиански текст.
Езиков тест (състоящ се от 2 абзаца по 10 реда) има за цел да ревизира познанията на кандидат-студентите по граматика и лексика на актуалния италиански език.
Кандидатстудентският изпит по Философия и обществени науки се основава се на държавните просветителни условия за предметния цикъл " Философия ": Психология и Логика (IХ клас), Етика и Право (X клас), Философия (ХI клас), Свят и персона (ХІІ клас). Изпитът е писмен, неизвестен, в три елементи с обща дълготрайност от четири часа.
Първа част: Писмена работа (философско есе) по заложен проблем.
Втора част: Анализ на метафизичен текст и отговор на отворени въпроси към него.
Трета част: Решаване на тест от двадесет и пет задания.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР