На 3-ти септември, Православната църква чества свещеномъченик Антим Никомидийски.Той живял

...
На 3-ти септември, Православната църква чества свещеномъченик Антим Никомидийски.Той живял
Коментари Харесай

3 септември - Денят на свещеномъченик Антим

На 3-ти септември, Православната черква празнува свещеномъченик Антим Никомидийски.

Той живял през третия и началото на четвъртия век. Родното му място е Никомидия - град, ситуиран в малоазийската област Витиния. Като дете получил прелестно християнско образование. Издигал високо своя дух, надълбоко преклонен, непознат на злоба, яд и леност, изпълнен с обич и мир във всичко, с рядко здравомислие и пламенна ревнивост по Божията популярност, той привлякъл върху себе си вниманието на християните, които го намерили заслужен за духовник, а по-късно и за свещеник на Никомидийската катедрала.

Антим поел ръководството на Никомидийската епархия в тежко време. Християните били залавяни и избивани безпощадно като рискови врагове на страната. На празника Рождество Христово в Никомидия били изгорени към 2 000 Христови почитатели. В същото време огромен брой християни били хвърлени в пандизите, с цел да бъдат по-късно мъчени и убивани. Ударът бил ориентиран основно против пастирите на Църквата.

В това рисково и обезпокоително време, по изключително Божие подстрекателство, свещеник Антим се отдалечил в едно село Семана, откъдето управлявал епархията си. Когато бойците пристигнали в селцето, в което се намирал свещеник Антим, срещнали самия него и го запитали къде се крие християнския лидер. Антим тръгнал с бойците. По пътя беседвал с тях. Така подействал на простите им сърца, че те поискали незабавно да одобряват свето Кръщение. Когато пристигнали до една река, светителят ги кръстил. Епископът се явил пред гонителите, самоуверено изповядал вярата си и понесъл с неотстъпчивост всички мъчения. Накрая бил посечен с меч. Това станало в 303 година.

Имен ден през днешния ден чества Антим.

На трети септември се празнува и паметта на Света Фива. Тя била дякониса в църквата на Кенхрея, източно пристанище на Коринт.Тя пособия главно на дамите в християнската общественост. По нея деятел Павел изпратил посланието си до римските християни и я предложил като предана помощница на мнозина християни и на него самия. Тя е първата жена с такова служение, упомената в Новия Завет.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР