На 3 октомври 2021 г. година у нас се проведоха

...
На 3 октомври 2021 г. година у нас се проведоха
Коментари Харесай

bTV Репортерите: Рисковият кандидат

На 3 октомври 2021 година година у нас се организираха 14 частични избора за кмет. Заради приближаващия парламентарен и президентски избор, партиите хвърлиха в тях много старания, нерви и хъс. И ги одобриха като лакмус за бъдещите си резултати.

Как обаче се стигна до тук? Причините, несъмнено, са разнообразни. И персонални.

Б орецът - народен представител

Борецът Румен Павлов – Пантерата е заслужил занаятчия на спорта, вице международен първенец, пети на олимпиадата в Барселона през 1992 година Човек, посветил 20 години от живота си на битката.

Едва по-късно открил, че властта има пристрастяващо влияние. Първо бил кмет на Кесарево - осем години, а след това и на Стражица - шест.

След този опит в локалната власт, решил да премине на последващо равнище. Така на 11 юли 2021 година бил определен за народен представител. Което довело до опразване не кметския стол в Стражица.

„ Реших да стана депутат, избраха ме хората. Разочарован съм от някои неща, само че те остават за мен. От 2015 година съм кмет, това са шест години. Направиха се доста неща, водопроводи, улици “, споделя Румен Павлов - Пантерата, някогашен кмет на община Стражица.

Частичните избори в Стражица се организират, тъй като някогашният кмет става народен представител. Самият той не е претендент за кмет.

„ Аз поех риска и се отхвърлих от кметския стол. Причините са доста, доста хората споделят господин Павлов бореца е безконечен там, само че не са по този начин нещата и взех решение да освободя поста “, споделя Пантерата и прибавя, че не му е мъчително. „ Има втори късмет и след година и осем месеца ще има избори отново “, прибавя той.

Румен Павлов обаче ще се кандидатира отново за народен представител на 14 ноември.

„ Ако не желаех да се кандидатирам, щях да се боря за кметския стол. Аз желая да влезе нов човек и да раздвижи нещата “, споделя той.

След двумесечния парламентарен опит, Румен Павлов твърди, че към този момент се цели по-високо.

„ Мисля да си умря, щото два месеца какви неща се случиха в националното заседание “, отбелязва той.

Това беше мнението на Пантерата в последния ден на 46 Народно заседание. Два дни по-късно той към този момент беше размислил.

Мандатът на Румен Павлов като народен представител изтече на 15 септември. На 17 септември той към този момент е назначен за заместител кмет на Стражица.

Схемата е елементарна - изпълняващата длъжността кмет назначила Румен Павлов за собствен заместител незабавно откакто Народното събрание беше необуздано. И на мига излязла в отпуск. Така Румен Павлов вместо да си почива действително поел ръководството на общината. И организирането на локалния избор.

Което докара до напрежение, разпити и взаимни обвинявания в политически напън сред претендентите в хода на акцията.

А феноменът " Пантерата " не учудва социолозите.

„ Партийната система в дребните обитаеми места е извънредно друга от националната. Ако се концентрирате в обособени села, няма нищо общо с настройките в народен мащаб. Факторите са от локален темперамент. Например - някой доста авторитетен претендент на локално равнище просто търси партийна регистрация, под която да се яви “, разяснява социологът Димитър Ганев.

Ж ертвата на кокаина

Преди 6 години Георги Георгиев се кандидатирал за кмет на Калояново, едно от селата у нас, известно с огромния брой вярващи католици.

Избиран е два пъти на поста. До една мрачна заран на 10 ноември предходната година. Тогава на входа на селото го спрял полицейски патрул. А кметът дал позитивна проба за кокаин.

„ Бях спрян за инспекция по сигнал за алкохол и опиати, наркотични субстанции. Излезе, че съм употребявал кокаин. Само кокаин “, споделя той и отхвърля това.

„ Оказа се, че той съдържа кодеин, който пък се съдържа в „ Ривотрил “, който хората всеобщо използват. Като успокоително. В „ Диазепам “, в „ Ксанакс “– това са опиати също “, изяснява още Георги Георгиев. Добавя, че е взимал по половинка за утешение, с цел да си взема въздух.

Така Георгиев хем е пил хапчета, хем е безапелационен, че е натопен и че думите му могат да бъдат подкрепени със записи от камери на пътя. Твърди, че против него е имало подозрителен сигнал и знае кой е желал да го в профил. И че в началото попаднал на несръчен юрист, който го посъветвал да подписа съглашение с прокуратурата. Така той на процедура си признал за кокаина и бил наказан на 8 месеца условно, 3 години изпитателен период и лишаване на книжката за година и половина.

Сигналът бил от несъществуващо лице без прецизен адрес.

Оказва се, че въпросът се влачи близо година, тъй като общинската комисия не е отстранила кмета незабавно. А той е пускал тъжба след тъжба до кого ли не.

Две седмици преди изборите делото на кмета на Калояново беше отсрочено. Според него това въобще не е инцидентно.

„ Ноември месец още, откакто беше наказан за каране под влияние на наркотични субстанции, ОИК се събра, само че излезе с решение за неотстраняване. Започнаха едни каузи и закъснение, той апелира и тази година април ЦИК ни подреди да се съберем и да отстраним кмета, тъй като е нарушил закон и има правосъдно решение. Той още апелира и делото се отсрочи “, изяснява Надежда Атанасова – зам.-председател на ОИК.

Анализаторите настояват, че случаите, в които престижа на кмета е под въпрос в избран аспект не са необичайност. Но това рядко има значение за популацията и самостоятелния гласоподавател.

„ Аз мога да преглътна морални качества или липса на морал, стига да взема решение моите битови проблеми. В голямата част от дребните обитаеми места дневният ред е напълно веществен. А морал, господство на закона и т. н. са пост веществен дневен ред, присъщ за огромните градове. Ако аз ти кажа - ще си получаваш дърва за огрев, ще можеш да пазаруваш на вересия в магазина и да взимаш заеми, да работиш в общината и т. н., това, че е карал пийнал няма значение. Иначе твоята кула ще рухне, всичко е битовизъм “, отбелязва социологът Димитър Ганев.

Съдбата на някогашния кмет на Калояново ще е ясна на 18 октомври. Заради самопризнанията обаче, съселяните му не чакат решение в негова изгода.

33 пенсии призрак

Избори се организираха и в село Сливница край Кресна. Там някогашният кмет Йордан Дончев е наказан на 9 месеца условно за документна машинация. И е лишен от право да заема обществена служба половин година.

Причината е, че имайки нотариални пълномощия за обитаемото място, е заверил заявления на десетки хора за прекачване на партидите им по спомагателното наложително обезпечаване от един пенсионен фонд към различен.

„ Ставаше дума за 38 пенсии, за пет съм оневинен, остават 33. Няма нещо да се лишават средства, всичко по телефона стана, аз не мога да знам кой се е подписал “, изяснява Йордан Дончев – някогашен кмет на Сливница.

„ Със сигурност локалните избори са доста разнообразни от останалите избори, тъй като всеки работи за себе си. Това е разликата. Когато работиш за себе си, надлежно ти си най-мотивиран. И по тази причина на локалните избори цената на глас е най-висока, тъй като от по малко гласове зависят повече неща “, изяснява социологът Димитър Ганев.

По думите му има и различен вид зависимости. Често да вземем за пример самият кмет е и лихвар, а на огромна част от хората преди избори опрощава задължения, което е форма на взаимозависимост, показва социологът.

„ На други места избран предприемач дава работа на огромна част от хората, като от време на време той е претендент за кмет, а от време на време има собствен претендент за кмет. Това е форма на взаимозависимост без подозрение. Те са длъжни да го изберат, с цел да си запазят работното място и каква ще е заплатата им “, изяснява Димитър Ганев.

Кметът не се предава и не счита политическата си кариера за завършена. И макар че е подозиран за дейности в интерес на пенсионните фондове, твърди, че е почтен.

„ До частичните избори се стигна в резултат на влезнала в действие присъда във връзка с кмета на село Сливница. Получихме от прокуратурата влезнали в действие актове и бяхме длъжни да вземем решение за освобождение от служба на кмета Йордан Дончев. Беше наказан условно и също по този начин има присъда да не заема държавна служба за несъмнено време “, отбелязва Костадин Влахов – секретар на ОИК в Кресна.

П арите имат значение

Не постоянно обаче кметът е заставен да се отдръпна или пък е отхвърлен. Понякога той просто си потегля, тъй като не му стигат парите и не може да осъществя концепциите си. Като Велислав Христов от село Аспарухово.

„ В момента съм ръководител на земеделската кооперация в Аспарухово и по тази причина се наложи да прекъсна втория си мандат като кмет на селото “, споделя той.

Оттеглил се е, тъй като съгласно него кметовете напълно зависят от общинските кметове и общинския съвет. „ И даже да искаш да направиш нещо положително за селото - не можеш без общинския съвет “, споделя Велислав Христов.

По думите му заплащането за позицията на кмета не е изключително атрактивно, а непрекъснато си разполагаем на хората от селото.

Твърди, че до момента в който е на поста 20 улици са били направени със строшена настилка, тъй като по тях не е можело да се мине.

„ Кметът Велислав Христов съобщи предпочитание да му бъдат прекъснати пълномощията, тъй като зае друга служба - беше определен в локалната кооперация. Мотиви не е изтъквал, единствено искаше да бъде освободен “, споделя Надя Георгиева – ръководител на ОИК - Левски.

Парите са имали значение и за Нурай Юнуз. Той е бил определен за кмет на село Охлювец, само че емигрирал в Холандия, да бере плодове и зеленчуци.

Постът в селото беше извоюван от брат му - Ерай. Той беше и единствен претендент за позицията. Намираме го да реже клони край гробището.

„ Ще работя за хората в селото, каквото съумея. Имаме потребност от пътища в селото, канализации “, споделя Ерай Юнуз.

И социолозите регистрират, че кметове с хрумвания и визия като Велислав и Ерай имат значение за хората.

„ Не мисля че всички кметове на дребни села, които имат мощен резултат, безусловно държат гласоподавателите във форма на взаимозависимост, не е по този начин. Кметът тук-там е доста повече от админ. Той държи листата с медикаментите, той купува дървата, върви до града, комуникира с общинските управляващи, когато става дума за селски кмет да вземем за пример. Така той оказва помощ на общността и е връзката със света. Това са положителните случаи “, разяснява Димитър Гатев.

Това са единствено няколко истории в страна, в която има 265 общини. Зад всяка от тези истории стоят десетки, стотици ориси. Затова и в политиката, както и в живота, всичко постоянно е персонално.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР